Kultura

GOSTOVANJE: Predstava Antigona u belgijskome Théâtre de Liège

Piše: PolitikaPlus

Dramska predstava Antigona nastala prema novoj verziji suvremenoga filozofa svjetskoga glasa Slavoja Žižeka bit će izvedena 28. i 29. siječnja 2020. u belgijskome Théâtre de Liège.

 Predstava Antigona u režiji Angele Richter nastala je u koprodukciji Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, Théâtre de Liège u Belgiji i Fondaciji Emilia Romagna Teatro iz Italije. Ovo gostovanje, kao i mnoga koja će uslijediti ove sezone održava se u sklopu Europskog programa Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu koji se odvija u povodu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu posljednjih nekoliko sezona surađuje s Kazalištom u Liègeu. Prošle je godine s velikim uspjehom prikazana baletna predstava Apoksiomen u koprodukciji s Théâtre de Liège, kompanijom As Palavras i Ministarstvom Federacije Wallonie- Bruxelles. Prije nekoliko godina predstava Evanđelje nastalu je u produkciji Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu i Emilia Romagna Teatro Fondazione te koprodukciji sa švicarskim kazalištem Vidy iz Lausanne, Maison de la Culture d’Amiens i belgijskim Théâtre de Liege.

Antigona će nastaviti svoja europska gostovanja u talijanskoj Modeni, 26. i 27. veljače, na VIE festivalu.

Predstava Antigona izvodi se u sklopu Europskog programa Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske za potrebe hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SLAVOJE ŽIŽEK, PREDSTAVA, HNK