Svijet

NJEMAČKA: Merkel se nada otvaranju pregovora s Albanijom i S.Makedonijom u ožujku

Piše: PolitikaPlus/Hina

Njemačka kancelarka Angela Merkel potvrdila je, nakon sastanka s albanskim premijerom Edijem Ramom u ponedjeljak u Berlinu, podršku njemačke vlade otvaranju pregovora o punopravnom članstvu u EU s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, najavivši da će se za to založiti na sastanku Europskog vijeća u ožujku. 

"Njemačkoj je cilj postizanje sporazuma o otvaranju pregovora na sastanku na vrhu Europskog vijeća u ožujku", rekla je Angela Merkel nakon susreta s albanskim premijerom Edijem Ramom u Berlinu.

Ona je objasnila kako pristupanje zemalja zapadnog Balkana Europskoj uniji nije samo u interesu ovih zemalja nego i čitave EU.

"Tko je upoznat s geopolitičkim odnosima taj zna da je dobro da jednog dana i zemlje zapadnog Balkana postanu članicama Europske unije", naglasila je Merkel.

Njemačka kancelarka je naglasila da se već i kod posljednjeg samita EU-a Berlin zalagao za deblokadu otvaranja pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

"Mi ćemo i dalje intenzivno raditi na tom pitanju kako bi u ožujku postigli željene rezultate", rekla je Markel.

Ona je istodobno pohvalila napredak obje zemlje, posebice na području reforme pravosuđa, gdje je već "mnogo toga postignuto".

Otvaranje početka pregovora o punopravnom članstvu s Albanijom i Sjevernom Makedonijom u listopadu je odgođeno zbog blokade Francuske koja traži "strukturne reforme" kada je u pitanju proces proširenja Europske unije.

Otvaranje pregovora bi trebalo biti i tema sastanka na vrhu EU-zapadni Balkan, koji bi trebao biti održan početkom svibnja u Zagrebu u sklopu hrvatskog predsjedanje Vijećem EU-a. 

I Merkel i Rama su ukazali i na donatorsku konferenciju u veljači, na kojoj bi Albaniji trebala biti osigurana sredstva za uklanjanje štete nastale u potresu u studenome prošle godine.

"Albanija sama nije u stanju podnijeti financijski teret koji iziskuje obnova nakon potresa", rekao je Rama.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

angela merkel, sjeverna makedonija