Hrvatska

Zaklada za pravnu kulturu: Ordo Iuris pozdravlja odluku Centra za socijalnu skrb da odbje zahtjev istospolnih partnera za udomljavanje

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zaklada za pravnu kulturu Ordo Iuris pozdravila je u utorak odluku Centra za socijalnu skrb Zagreb da odbije zahtjev životnih partnera Ive Šegote i Mladen Kožića za udomljavanjem djece.

Iz Zaklade u priopćenju ističu da, iako im još nije poznato obrazloženje odluke, odaju priznanje Centru "na dosljednoj primjeni Ustava RH, zakona i europskih konvencija, a posebno na tome što su u svom odlučivanju očito na prvo mjesto stavili zaštitu prava djeteta."

Odluku  Centra smatraju vrlo značajnom, "s obzirom da je donijeta u vrijeme nesmiljene medijske kampanje LGBT udruga koje koriste istospolni dvojac iz Zagreba, te njihovu navodnu želju za udomljavanje djece, ne bi li na taj način zaobilaznim putem, mimo pozitivnih zakonskih propisa ostvarili prava koja im ne pripadaju."

"Takvi pritisci stvaraju nesigurnost u društvu, jer je temeljna postavka demokratske države trodioba vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudbenu, stoga nikako nije moguće da upravna tijela budu produžena ruka suda i nekritički slijede naputke suda, niti sud može svojim mišljenjem mijenjati zakone", ocijenili su.

Iz Zaklade ističu da bi udovoljavanje tom zahtjevu bilo nezakonito jer Zakon o udomiteljstvu ne propisuje mogućnost udomljavanja djece od strane kategorije u koju spadaju ti podnositelji zahtjeva.

Šegota i Kožić su se sa željom da budu udomitelji 2017. prijavili Centru, prošli su provjere i dobili pozitivno mišljenje.

Jutarnji list piše da je nakon tog trebala uslijediti obavezna edukacija za udomitelje i dobivanje licence, no Centar ih je obavijestio da "ne postoje zakonske pretpostavke za pokretanje postupka za izdavanje dozvole jer su u životnom partnerstvu", a životni partneri nisu u Zakonu o udomiteljstvu izrijekom navedeni kao mogući udomitelji.

Žalili su se Ministarstvu za demografiju, koje je potvrdilo odluku Centra, a zatim pokrenuli i upravni postupak. Krajem prosinca Upravni sud donio je presudu na koju više nije moguća žalba, a kojom poništava ranija rješenja i predmet vraća na ponovni postupak.

Šegota i Kožić sada ponovno trebaju proći istu proceduru, a Ministarstvo demografije je drugostupanjsko tijelo kojemu će uložiti žalbu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

udomljavanje, Zaklada za pravnu kulturu