Hrvatska

Osijek: Hospitaliziran 26-godišnji Đakovčanin, za sada nema potvrde o koronavirusu

Piše: PolitikaPlus/Hina

U osječkom KBC-u u subotu je hospitliziran 26-godišnji Đakovčanin koji je, po povratku iz Kine, dobio visoku temperaturu, prvi rezultati testiranja na koronavirus su negativni, a konačni rezultati očekuju se večeras, izvijestili su u nedjelju u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Pacijent je desetog dana po povratku iz Kine jednokratno dobio temperaturu od 38 stupnjeva, zaprimljen je i izoliran. Pacijent je dobrog općeg stanja, danas nema temperaturu i bez poteškoća je. Ako i konačni rezultati testiranja budu negativni, planiramo ga otpustiti kući, izjavila je medijima predstojnica Klinike za infektologiju osječkog KBC-a Ljiljana Perić.

Navodi kako se prema pravilima struke, prema svakom pacijentu, koji dolazi iz Kine, a koji u razdoblju od dva do deset dana, ima bilo kakve poteškoće respiratornih puteva ili temperaturu, mora postupiti na ovakav način.

Ako konačno testiranje ipak bude pozitivno na korona virus, pacijent će još neko vrijeme biti zadržan na ovoj Klinici, jer ovakva infekcija, kod dobrih obrambenih sposobnosti organizma, može proteći i kao blaga respiratorna bolest, navodi dr. Perić.

Smatra kako situacija u kojoj je pacijent, desetoga dana po povratku iz Kine, samo jednom imao povišen temperaturu, "možda pripada i nekoj drugoj virozi", ali da provedeni postupak pokazuje ozbiljnost i poštivanje pravila struke.

Izvijestila je da pacijent danas nema temperaturu te, ako i idućih dana ne bude imao te simptome poteškoća dišnih puteva, moći će se zaključiti da je prebolio bolest.

Za slučaj da u budućnosti neko eventuralno bude respiratorno ugrožen upućivat ćemo pacijente u zagrebačku Kliniku "Fran Mihaljević", najavila je.
Dodala je kako je moguće da se koronavirus pojavi u našoj populaciji, ali da nema mjesta panici.

"Imamo dovoljno iskustava sa sličnim situacijama iz prošlosti i nadam se da će se dobrim radom epidemoloških službi i dobrim praćenjem svih pacijenata suzbiti eventualno širenje ovoga virusa", zaključila je dr. Perić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

koronavirus, osijek