Hrvatska

NIJE PROŠLO ISPOD RADARA: HDZ-ova načelnica morat će vratiti 72.000 eura glavnice

Piše: PolitikaPlus
HDZ-ova načelnica općine Lovreć Anita Nosić dobila je prije dvije godine preko Agencije za promet nekretnina (APN) subvencionirani kredit za kupnju stana u Zagrebu, no u tom stanu ne živi i nema prijavljenu adresu, iako se na to obvezala kad je potpisivala ugovor o subvencioniranom kreditu, otkrila su 24sata. Anita Nosić, naime, ima prijavljeno prebivalište u Lovreću, a kad bi se prijavila u Zagrebu, ne bi više mogla biti načelnica te općine.
 
Mlada načelnica općine Lovreć Anita Nosić (HDZ) ipak neće izigrati zakon bez posljedica. Nakon što je objavljeno da je kupila stan u Zagrebu uz državnu subvenciju, a da u njemu uopće ne živi, reagiralo je Ministarstvo graditeljstva.

Službeno su potvrdili da će APN preko kojeg su isplaćeni poticaji odmah pokrenuti postupak naplate kredita u cijelosti, ali i vraćanje isplaćenih subvencija.

"APN će  obavijestiti banku da se radi o kršenju zakona o subvencioniranju stambenih kredita za mlade u kojem jasno stoji da je obveza prijaviti se na adresi u roku trideset dana. Banka je sukladno zakonu dužna naplatiti kredit u cijelosti, a potom u roku od 30 dana vratiti cijeli iznos subvencije APN-u, odnosno u državni proračun", kažu u Ministarstvu.

Nosić inače živi u Lovreću, u očevoj vili s bazenom, a ne u Zagrebu. Rekla je da je stan kupila u Zagrebu uz poticaje kako bi imala gdje biti kada poslovno dolazi u Zagreb. To nije funkcija subvencioniranja kredita. Nosić je inače digla kredit od 80.000 eura za stan od 57,4 kvadratna metra korisne površine (sa spremištem i lođom). Porezni obveznici joj plaćaju pola rate kredita već dvije godine, a plaćali bi još dvije godine da nije otkrivena ova malverzacija. Dosad je iz proračuna za subvenciju otišlo oko 46.000 kuna. Ostatak glavnice kredita je 72.000 eura. Sada će joj odjednom doći na naplatu. Ako ne plati, stan plijeni HPB koji je odobrio kredit, pišu 24sata.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

stan, kredit, anita nosić