Hrvatska

POVJERENSTVO: Protiv Plenkovića nije pokrenut postupak zbog imenovanja stranačkog kolege za čelnika HEP-a

Piše: PolitikaPlus

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je da neće pokrenuti postupak protiv premijera Andreja Plenkovića koji je prijavljen da je imenovao na mjesto predsjednika uprave HEP-a svog stranačkog prijatelja Franu Barbarića.

Povjerenstvo je međutim pokrenulo postupak protiv ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića zbog imenovanja svoga kuma Petra Sprčića za člana Uprave HEP-a.

U djelu točke koja se odnosila na Plenkovića navodilo se da je imenovanje predsjednika uprave HEP-a izvršeno nakon natječaja koji je bio samo forma, da Barbarić ne izvršava uvjet iz natječaja po kojem mora imati deset godina staža na rukovodećim funkcijama. U prijavi se također navodi da je Plenković imenovao Franu Barbarića, jer je njegov stranački prijatelj s Hvara.

U istom predmetu prijavljen je i Ćorić da je u svojstvu predsjednika skupštine HEP-a utjecao na odluku Vlade da se za člana Uprave HEP-a imenuje Petar Sprčić, njegov vjenčani kum.

Povjerenstvo je u odnosu na Plenkovića odlučilo da neće pokrenuti postupak jer slijedom prakse Upravnog suda Povjerenstvo nije nadležno za odlučivanje o imenovanjima vezano za stranačke pripadnosti, već treba razmatrati vrste osobne ili interesne povezanosti dužnosnika.

Za Ćorića je utvrđeno da je vjenčani kum Sprčiću i da je sudjelovao na sjednici vlade 21. prosinca 2017. na kojoj su pod skupnom točkom o kadrovskim pitanjima imenovani članovi Uprave HEP-a. Protiv Ćorića će se voditi postupak zbog moguće povrede članka pet, odnosno moguće povrede načela savjesnosti i nepristranosti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SUKOB INTERESA, POVJERENSTVO