Hrvatska

IZBORI U HDZ-U: Milijan Brkić otkrio za koju će se funkciju u HDZ-u kandidirati i koga podržva

Piše: PolitikaPlus

Andrej Plenković i njegov tim sutra ujutro će i službeno ispuniti obrasce u HDZ-u za unutarstranačke izbore. Očekuje se da to učine i Miro Kovač i njegov krug ljudi. Milijan Brkić otkrio je za koju će se funkciju kandidirati.

Svi su se više-manje izjasnili - na koju će te se funkciju vi kandidirati?

Ja sam se do sada kandidirao za funkcije na kojima sam i prošao. Kandidirat ću se za funkciju potpredsjednika HDZ-a. Dugo sam razmišljao o tome. Nisam rođen da vječno budem zamjenik predsjednika HDZ-a. U ovom trenutku moj prijatelj i gradonačelnik Vukovara se kandidira za mjesto zamjenika. To je moj obol toj suradnji. Tako smo se dogovorili. On će ići za zamjenika, a ja za potpredsjednika.

U timu ste Mire Kovača?

Ja sam u timu HDZ-a. Što tiče svrstavanja, meni je žao što je Andrej Plenković išao u smjeru formiranja timova i smjeru podjela stranke što nije dobro. Mi svi zajedno moramo uključiti sve ljude za dobrobiti stranke. Podržavam opciju Mire Kovača i Ivana Penave što se tiče politika.

Ako je Miro Kovač Plenkovićev protukandidat i ako se vi okupljate oko Mire Kovač, što je to nego timovi i stvaranje timova?

Jedna je pozicija izazivača, a predsjednik je taj koji bi trebao okupljati i kažem vam da sam se u tom smislu razočarao, piše Dnevnik.hr.

Govorim o smjeru i činjenici da nas je ova politika dovela do dva poraza.

Šta znači kad kažete treba vratit dite materi?

To znači vraćanje HDZ-a članstvu. Mislio sam na vraćanje one emocije. Na žalost kada osjetite da jedna velika količina članstva šuti onda je to alarm za uzbunu. Odluka o Istanbulskoj je bila točka prijeloma, to nam nije trebalo. Nasilje prema ženama se mora puno efikasnije riješiti.

Kakav je Andrej Plenković kao predsjednik stranke?


Plenković pliva kao riba u vodi u Bruxellesu, Vlada vrlo dobro radi svoj posao. Što se tiče odlučnosti, brzine, hrabrosti u donošenju odluka to mu nedostaje. Nikad nisam komunicirao te stvari, ali sada ću ih iskomunicirati. Mislim da je potrebno odlučnije i jače donositi odluke. Kao predsjednik HDZ-a, nažalost on je unutar stranke okružen ljudima koji kao prvo nemaju legitimitet izborni. Što se tiče baze, s druge strane stvorio je kult obožavanja stranačkog vođe, to nije dobro. Vođa mora uključiti sve potencijale stranke. Svakom članu se treba dati na važnosti, ne možemo nikoga zvati irelevantnim.

Svi takvi lideri ako se nisu uključili ljudima koji imaju integritet, da tako neće daleko. Dav puta smo izgubili izbore. Očito naši članovi i birači pokazuju da nešto ne štima.

Što ako Andrej Plenković ponovo dobije unutarstranačke izbore?

To onda treba poštivati. Treba mu čestitati, samo se nadam da će on promijeniti obrazac i način upravljanja strankom gdje će kod donošenja odluka uključiti malo širu bazu. Drago mi je da je shvatio nakon tri i pol godine, da ne može ići sa liberalnim politikama. Ako pogledate njegov tim koji je on formirao, kako to da mu sada pašu članovi HDZ-a koji su više desne orijentacije, a ne njegovi najbliži suradnici poput Božinovića.

Ako mu je on najbliži suradnik, trebao je njega staviti na listu, pa da se vidi koja mu je snaga unutar članstva. Ne možete govoriti da ćete promijeniti HDZ, a onda da bi se približili desnom krilu, sada to Plenković želi prevenirati i želi postaviti ljude koji mu nisu najbliži suradnici.

HDZ potresaju afere pa i ona oko sad već bivše načelnice Lovreća - što kažete na njen manevar oko kupnje stana preko APN-a?

Nije problem u aferama, već je HDZ kao svog političkog protivnika nacilja desnicu, a ne ljevicu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hdz, milijan brkić