Zagreb

GUP: Plenković ne vidi zašto bi HDZ odustao od amandmana na zagrebački GUP

Piše: PolitikaPlus/Hina

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković ustvrdio je u ponedjeljak da su HDZ-ovi amandmani na izmjene zagrebačkoga Generalnog urbanističkog plana (GUP) korisni za građane i ne vidi zašto bi se od njih odustalo.

Nakon što su gradonačelnik Milan Bandić i njegova stranka odustali od svojih amandmana na GUP, Plenković je komentirao mogućnost da i HDZ odustane od svojih amandmana rekavši kako ne vidi zašto dobri HDZ-ovi amandmana ne bi bili usvojeni na Gradskoj skupštini, budući da se o njima pozitivno izjasnila i oporba.

"Ukoliko su ti amandmani dobri, ne vidim zašto ih ne bismo usvojili", rekao je Plenković novinarima nakon potpisivanja obrazaca za prijavu kandidatura za unutarstranačke izbore.

Podsjetio je i kako, prema proceduri, svi amandmani ionako moraju proći verifikaciju nadležnog Ministarstva graditeljstva. "Ako budu sukladni zakonima, ne vidim zašto ih  ne bi usvojili", dodao je .

GUP treba donijeti, siguran sam da u ovom GUP-u ima rješenja koja bi unaprijedila Zagreb, poručio je predsjednik HDZ-a.

Na prošlotjednoj sjednici Gradske skupštinena GUP je podneseno 86 amandmana, HDZ ih je podnio 15, Bandićeva Stranka rada i solidarnosti 65, a šest sam gradonačelnik Milan Bandić.

No, Bandić je povukao svoje amandmane nakon odluke Predsjedništva zagrebačkog HDZ-a, da neće podržati njegove amandmane koji se odnose na prenamjenu zelenih površina.

HDZ -ovci su danas zbog principijelnosti na sjednici Skupštine povukli svoje amandmane koji se tiču prenamjene zelenih površina - 5., 8., 11. i 12.

"Rekli smo da je to stvar principijelnosti. Saslušali smo naše stručne odbore koji su to sugerirali. Nemamo dogovor s Bandićem oko još 11 amandmana", rekao je Kazimir Ilijaš, predsjednik kluba zastupnika HDZ-a, čime je sugerirao da HDZ ne namjerava odustati od preostalih 11 amandmana.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

andrej plenković, gup