Hrvatska

Škorić: Odustao sam od kandidature bez ikakvih pritisaka

Piše: PolitikaPlus/Hina

Saborski zastupnik HDZ-a i predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić izjavio je u petak da je odluku o odustajanju od kandidature za potpredsjednika stranke donio bez ikakvih pritisaka.

"Apsolutno sam sam donio odluku. Ne želim biti talac svojoj stranci, ne želim opterećivati situaciju i dijeliti ljude. Smatram da ima dovoljno kvalitetnih kandidata i da će članstvo 15. ožujka dati glas najkvalitetnijima”, rekao je Škorić novinarima u Hrvatskom saboru.

Škorić je u četvrtak je povukao svoju kandidaturu za potpredsjednika HDZ-a, poručivši na facebooku kako želi sve u stranci potaknuti na smirivanje tenzija i "fair play" kampanju na stranačkim izborima, te je ponovno podržao Andreja Plenkoviću za novi mandat na čelu HDZ-a.

Novinarima u Saboru kazao je da se od početka zalagao protiv unutarstranačkih blokova i za načelo "jedan član, jedan glas", jer smatra da nije dobro da iz ovog izbornog procesa HDZ izađe podijeljen.

Ustvrdio je kako se za mjesto potpredsjednika kandidirao kao pojedinac, izvan blokova. "Kad vas se počne svrstavati u ovaj ili onaj tabor, tražiti od vas da se morate opredijeliti, dolazite u poziciju da dijelite vlastito biračko tijelo", poručio je.

Negirao je spekulacije da je netko na njega radio pritisak ili ga ucjenjivao rekavši da je od kandidature odustao kako bi to bila poruka svima i poticaj za smirivanje unutarstranačkih tenzija, jer "HDZ je iznad svih nas".

Škorić je rekao i da je, nakon što su službeno objavljene kandidature, procijenio kako je za HDZ i Hrvatsku najbolje da aktualni predsjednik Andrej Plenković ostane na čelu stranke.

Na upit kako to da podržava Plenkovića, iako je ranije govorio o vraćanju HDZ-a demokršćanstvu i otuđenom biračkom tijelu, Škorić je odgovorio da je Plenković uspješno vodio Vladu na vanjskopolitičkom, gospodarskom i obrambenom polju.

 "Zadovoljenje unutarnjih odnosa je stvar koju treba mijenjati i vjerujem da će kroz ovaj proces svi iščitati potrebu da se stranka svjetonazorski vrati onom dijelu birača koji se u ovom trenutku odmaknuo od HDZ-a", naveo je.

Škorić također tvrdi da ga nitko nije nazivao i tražio da ga podrži. "Bilo je pojedinačnih razgovora, sugestija i svega, ali osobnih poziva i takvih stvari nije bilo", rekao je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

petar škorić, hdz