Zagreb

LISINSKI: Koncert in memoriam Lovro Von Matačić

Piše: PolitikaPlus

Zagrebačka filharmonija i u ovoj sezoni prisjeća se velikog dirigenta i skladatelja Lovru Von Matačića , pripadnika elite europske i svjetske glazbe 20. stoljeća.

Ovoga petka, 21. veljače,u 19:30sati, njemu u čast, Zagrebačka filharmonija izvest će Brucknerovu  7. simfoniju u E-duru. Ovom skladatelju prva priznanja u javnosti donijela mu je upravo Sedma simfonija, jedna od najljepših Brucknerovih simfonija i najpopularnije njegovo djelo. U ovom remek-djelu što je grandiozan uspjeh, kakvom se Bruckner nadao veliki dio svog života, doživjelo već prigodom praizvedbe 1884. u Leipzigu.
Vrijeme nastanka Brucknerove 7. simfonije, poklapa se sa smrću njegovog glazbenog uzora,  Richarda Wagnera te se smatra nekom vrstom glazbene počasti preminulom skladateljskom geniju. Ovo je ujedno najpopularnije i uhu najpristupačnije Brucknerovo djelo koje obiluje zanimljivim skladateljskim idejama i raskošnim temama do kojih je Bruckner navodno došao - u snu.

Orekstrom će tom prigodom ravnati istaknuti austrijski maestro Hans Graf. Dirigent poznat po širokom repertoaru i kreativno osmišljenim programima te jedan od najcjenjenijih glazbenika današnjice.

Bruckner, Zagrebačka filharmonija i maestro Graf spoj su koji obećava izuzetnu interpretaciju slavne simfonije u svoj njenoj veličanstvenosti.

*Na koncertu će se dodijeliti  već tradicionalna nagrada „Lovro pl. Matačić“ Hrvatskog društva glazbenih umjetnika.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZGF, KONCERT