Svijet

DOGOVOR: Pariz i Berlin potpisali ugovor o razvoju prototipa borbenog zrakoplova

Piše: PolitikaPlus/Hina

Pariz i Berlin potpisali su u četvrtak 150 milijuna eura vrijedan ugovor o razvoju prototipa nove generacije borbenog zrakoplova, projekt koji se smatra jako važnim za Europu kako bi se mogla sama braniti a ne se oslanjati na saveznike.

Dassault Aviation i Airbus zajedno će razviti zrakoplov koji bi trebao biti operativan 2040. te s vremenom zamijeniti Dassaultov zrakoplov Rafale i njemački Eurofighter.

"Ovo je vrlo ambiciozan projekt Francuske, Njemačke i Španjolske koja se pridružila", rekla je francuska ministrica za oružane snage Florence Parly novinarima nakon svečanog potpisivanja sporazuma s kolegama iz te dvije zemlje.

"Omogućit će našim zemljama da se suoče s prijetnjama i izazovima u drugoj polovici 21. stoljeća... i ilustrira našu volju i ambiciju za europskom obranom."

Njemački parlament odobrio je financiranje projekta prošli tjedan. Španjolska sudjeluje u inicijalnoj fazi, a formalno će se pridružiti projektu kasnije ove godine te uložiti oko 50 milijuna eura.

Za razvoj zrakoplova bit će potrebno oko 4 milijarde eura dok se ne dovrši 2026. Proizvodnja bi trebala početi 2040.

Dassault i Airbus izgradit će zrakoplov, Safran i MTU Aero Engines razvit će motor, Airbus i MBDA radit će na dronovima koji će pratiti zrakoplov a također Airbus i Thales SA zaduženi su za digitalne aspekte projekta.

Projektu će konkurirati Britanija, koja je 2018. pokrenula vlastite planove za razvoj novog borbenog zrakoplova Tempest. Francuski dužnosnici kazali su kako se nadaju da će se dva projekta naposljetku objediniti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

FRANCUSKA, NJEMAČKA