Hrvatska

Plenković: Većina na samit dolazi s konstruktivnim pristupom VFO-u

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak kako pretpostavlja da većina čelnika zemalja članica EU-a dolazi na samit o višegodišnjem proračunu s konstruktivnim pristupom, ali i da je nemoguće predvidjeti koliko će sastanak trajati.

"Pretpostavljam da svi dolaze s konstruktivnim pristupom, a to je ono što nam treba za postizanje kompromisa. Isto tako osjećam i vidim u konzultacijama koje imam da puno zemalja želi neke promjene u prijedlogu predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela", rekao je Plenković po dolasku na samit EU-a, koji je isključivo posvećen Višegodišnjem financijskom okviru (VFO), sedmogodišnjem proračunu EU-a za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

Plenković je dodao da je teško reći koliko bi samit mogao trajati. "Imamo prostor danas, sutra i ako treba prekosutra kao i svi, ali vidjet ćemo, teško je reći, ne mogu tvrditi koliko će trajati", rekao je.

Ponovio je kako očekuje da Hrvatska bude tretirana kao i one članice koje su u Uniji puno duže, pa i u pitanju udjela nacionalnog sufinanciranja, koji je po prijedlogu Komisije podignut s 15 na 30 posto, a Michel sada predlaže 25 posto, što je i dalje previsoko i predstavlja veliko opterećenje za Hrvatsku.

"Imamo puno argumenta da barem dvije financijske perspektive budemo tretirani jednako kao i oni koji su u Uniji puno duže", rekao je Plenković.

Čelnici 27 zemalja članica okupili su se u četvrtak na izvanrednom sastanku na vrhu, koji bi mogao potrajati i nekoliko dana, kako bi pokušali dogovoriti višegodišnji financijski okvir (VFO) za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HRVATSKA, EU