Svijet

NAPETOST RASTE: Rusija šalje ratne brodove kod Sirije, optužuje Ankaru za smrt turskih vojnika

Piše: PolitikaPlus/Hina

Rusija je u petak objavila da uz sirijsku obalu šalje dva ratna broda naoružana krstarećim raketama te je optužila Ankaru za smrt 33 turskih vojnika u sirijskoj regiji Idlib dan ranije. 

Ruska crnomorska flota u petak je objavila da šalje dva ratna broda s raketama Kalibr u blizinu sirijske obale. 

Smrt 33 turskih vojnika u četvrtak i ozlijeđivanje njih još 32, što je objavio guverner turske granične provincije Hatay, povisio je broj turskih vojnika stradalih u regiji ovaj mjesec na 54. 

Turska je u Siriju poslala tisuće vojnika i teško naoružanje, a predsjednik Tayyip Erdogan upozorava da će narediti ofenzivu na sirijske snage ako se ne povuku s turskih promatračkih položaja u regiji. 

Iako Moskva i Ankara pokušavaju koordinirati svoje djelovanje u Siriji, Rusija u sukobu podržava sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, a Turska pobunjeničke snage koje se protive Damasku. 

Jedan turski dužnosnik u petak je najavio da Ankara u odgovoru na smrti vojnika u četvrtak više neće zaustavljati sirijske izbjeglice na putu prema Europi. Za smrt svojih snaga Turska optužuje zračni napad sirijske vlade. 

Rusko ministarstvo obrane u petak je pak objavilo kako su turske snage pogođene artiljerijskim napadom sirijskih snaga koje su pokušavale odbiti ofenzivu pobunjenika, prenosi novinska agencija RIA. 

U izvještaju se tvrdi kako Ankara nije obavijestila Moskvu o prisutnosti svojih vojnika na tom području, iako svakodnevno komunicira s ruskom vojskom. 

Turske snage na terenu su stacionirane uz pobunjeničke borce, tvrdi rusko ministarstvo. Ruski ratni zrakoplovi nisu sudjelovali u tom napadu te je Moskva učinila sve što je mogla kad je dobila informaciju da su na terenu i Turci, dodaje ministarstvo. 

To je uključivalo osiguravanje da sirijske snage zaustave artiljerijski napad kako bi Turska mogla evakuirati svoje mrtve i ozlijeđene.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sirija, turska, rusija