Hrvatska

Beroš: Dosad testirano 156 osoba, čeka se nalaz za njih šestero

Piše: PolitikaPlus

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u petak da je dosad na koronavirus testirano 156 osoba, šest nalaza još je u izradi, zaraza je potvrđena kod pet osoba, a novih pozitivnih nema.

"Mislim da smo polučili dobre rezultate, kao društvo smo pokazali visoku dozu odgovornosti", ocijenio je Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite, a dio zasluga za to pripada medijima zbog objektivnog informiranja javnosti o problematici koronavirusa.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić rekla je kako je kod jedne od dviju novozaraženih osoba tek treći test pokazao da je pozitivna na koronavirus. Njezini simptomi bili su blagi, a sada ih gotovo više i nema.

"To je normalna način u dijagnostici virusnih bolesti. Osoba je cijelo vrijeme bila u izolaciji od postavljana sumnje na kontakt i pojave blažih simptoma. Testirana je svaki dan i u tom trećem testu je blaže pozitivna. Odlučili smo da ćemo je još nekoliko dana zadržati dok ne bude imala kompletno negativne testove", kaže Markotić. 

Dodala je kako se testiranja u Klinici za infektivne bolesti kontinuirano odvijaju do ponoći pa će do tada biti poznati ostali nalazi. U karanteni je i dalje jedna osoba.

Nacionalni stožer, koji je proteklih dana održavao po dvije konferencije za novinare dnevno, od sutra će se javnosti obraćati samo u 16 sati.

Dva nova slučaja zaraze koronavirusom potvrđena su u Hrvatskoj u kojoj je sad ukupno pet oboljelih, objavio je u petak ujutro Nacionalni stožer civilne zaštite.

14:51 Djevojci prvog zaraženog koronavirusom u Hrvatskoj ipak je također potvrđeno da je pozitivna na koronavirus. Utvrđeno je to tek nakon trećeg testiranja. Ona se sada također nalazi u zaraznoj bolnici Fran Mihaljević, a prije toga bila je u samoizolaciji. Ona se i dalje dobro osjeća i ne pokazuje simptome bolesti, doznaje Večernji list. Podsjetimo, ona je s njim boravila u Milanu gdje je išao na utakmicu Lige prvaka.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KORONA VIRUS