Hrvatska

BULJ: Položaj hrvatske manjine u Srbiji je vrlo težak i zabrinjavajući

Piše: PolitikaPlus/Hina

Saborski zastupnik Miro Bulj (Most) izjavio je u petak kako je položaj hrvatske nacionalne manjine u Srbiji vrlo težak i zabrinjavajući, mjerodavne je prozvao da ne reagiraju na šikaniranja i napade na Hrvate, te najavio odlazak u Srbiju.  

Mržnja i napadi na hrvatsku manjinu u Srbiji pojačali su se početkom veljače kada su razbijeni prozori na zgradi Hrvatskog doma u Slankamenu i opljačkano Hrvatsko kulturno društvo u mjestu Ljuba, rekao je Bulj, pozivajući se na informacije sa sjednice Odbora za Hrvate izvan Hrvatske na kojoj se u četvrtak raspravljalo o položaju hrvatske manjine u europskim zemljama. 

Mostov zastupnik tvrdi da se o tim događajima nije oglasilo ni hrvatsko veleposlanstvo niti je reagirala hrvatska Vlada. 

"Hrvati trpe nasilje i uvrede, a nitko ne reagira, ni vlast u Srbiji, a ni hrvatska Vlada ništa ne poduzima", rekao je Bulj na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.  

Srbiju je prozvao da u praksi ne poštuje međunarodni sporazum o manjinama koji je s Hrvatskom sklopila 2004. godine, a koji je utemeljen na načelu reciprociteta.

Hrvatska manjina u Srbiji nema zajamčenog predstavnika u parlamentu, na skorim srbijanskim parlamentranim izborima hrvatski predstavnici mogu sudjelovati samo na općim listama, nemaju posebne liste, kaže Bulj. 

U Hrvatskoj, podsjeća Bulj, srpska manjina ima zajamčena tri zastupika u Saboru, četiri državna tajnika, 11 dožupana, 40-ak dogradonačelnika i donačelnika. 

Kada je riječ o izdvajanjima za manjine, ističe da Hrvati u Srbiji po pripadniku dobivaju jedni kunu, a Srbi u Hrvatskoj 37 kuna. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HRVATI U SRBIJI, MIRO BLJU, MOST