Hrvatska

DAVOR BOŽINOVIĆ: Ne možemo isključiti mogućnost koalicije HDZ-a i Škore

Piše: PolitikaPlus

Gost Intervjua tjedna Media servisa bio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je izvijestio o novozaraženom koronavirusom, stanju s ilegalnim migracijama te o mogućoj koaliciji s Miroslavom Škorom.

U Hrvatskoj je trenutno zabilježeno 11 slučajeva zaraze koronavirusom. Božinović je potvrdio da je novooboljela osoba iz Varaždina te da je bio u bliskom kontaktu s drugooboljelom osobom iz Varaždina. Dodao je kako je tijekom noći bio 13 testiranja te da su svi ostali negativni. Smatra da je važno da se virus pojavljuje samo u obiteljskim krugovima. Objasnio je značenje Odluke o proglašenju opasnosti od epidemije koronavirusom koju je jučer potpisao ministar Vili Beroš. "Nije proglašena epidemija. Opasnost od epidemije je administrativna mjera koja ministru zdravstva omogućava da bez previše formalnosti može organizirati zdravstveni sustav onako kako to zahtijevaju ili budu zahtijevale potrebe'', rekao je Božinović.

Što se tiče ilegalnih migracija i stanja na grčko-turskoj granici, smatra da se neće ponoviti kriza iz 2015. "Mi imamo 6.500 tisuća graničnih policajaca, a za granične poslove obučili smo 1.500 pripadnika interventne, specijalne i krim policije. Ako bi došlo do velikog migrantskog vala, naravno da to ne bi ostalo samo na tim ljudima i samo na policiji'', tvrdi ministar i potvrđuje kako je razrađen plan za sve moguće scenarije. Na jučerašnjoj sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost jedan preko puta drugoga sjedili su premijer Andrej Plenković i predsjednik Zoran Milanović. Božinović kaže da nije očekivao disonantne tonove jer su svi usmjereni prema istom cilju.

"Kad su ljudi predani svojim zadaćama koje proizlaze iz Ustava i zakona, onda je tu suradnja nešto što se mora podrazumijevati'', dodao je. Kada su u pitanju unutarstranački izbori u HDZ-u, Plenković i izazivač Miro Kovač će se sučeliti na televiziji, nije još siguran kada i gdje.

Božinović tvrdi kako je Plenkoviću bitno izaći s konkretnim programom, a osvrnuo se i na mogućnost koalicije između HDZ-a i Miroslava Škore. "Ne bih komentirao što govori Škoro ili bilo tko drugi'', rekao je Božinović, a na konkretno pitanje koalicija sa Škorom da ili ne, odgovorio je: ''Ne možemo to isključiti''.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MIROSLAV ŠKORO, DAVOR BOŽINOVIĆ