Svijet

Njemačka: Broj zaraženih u Njemačkoj i dalje raste, Steinmeier pozvao na solidarnost

Piše: PolitikaPlus/Hina

Broj zaraženih koronavirusom u Njemačkoj popeo se u četvrtak na 36.508 osoba te 198 umrlih, a predsjednik države Frank-Walter Steinmeier istodobno je pozvao građane da pokažu solidarnost i izvan granica Njemačke.

U Njemačkoj je u četvrtak zabilježeno 36.508 slučajeva zaraženih koronavirusom, što je 4.954 više nego prethodnog dana, a istodobno se broj umrlih popeo na 198, priopćio je Institut Robert Koch.

Direktor ovog instituta Lothar Wieler ponovio je procjenu kako se epidemija u Njemačkoj nalazi tek na početku širenja.

Christian Drosten, virolog berlinske bolnice Charite, koja savjetuje njemačku vladu glede mjera protiv širenja koronavirusa, izrazio je nadu da bi mjere ograničenog kretanja, koje su uvedene početkom tjedna, uskoro mogle pokazati djelovanje.

"Možemo se nadati smanjenju brzine širenja zaraze", rekao je Drosten.

Steinmeier: Solidarnost ne smije stati na granicama Njemačke

"Naša uzajamna briga, naša solidarnost je sada od egzistencijalne važnosti", rekao je u četvrtak njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier putem video poruke. On je pozvao građane da i dalje socijalne kontakte svedu na minimum.

"Ja znam da to istodobno znači odricanje. Odricanje od sjedenja s prijateljima na suncu nakon duge zime. Odricanje od posjeta djedovima i bakama. No ovo odricanje sprječava da trajno izgubimo ono što volimo", rekao je Steinmeier.

On je izrazio želju i za više solidarnosti i preko granica i pozdravio akciju prebacivanja teško oboljelih iz prepunih bolnica u Italiji i Francuskoj u njemačke bolnice.

"Virus nema državljanstvo i patnju ne zaustavljaju granice. No ni naša solidarnost ne bi smjela prestati na granicama Njemačke", poručio je njemački predsjednik.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

koronavirus, njemačka