Svijet

PANDEMIJA: Ruski premijer predlaže ograničavanje kretanja u cijeloj zemlji

Piše: PolitikaPlus/Hina

Mjere ograničenja kretanja koje su već stupile na snagu u Moskvi treba primijeniti u cijeloj zemlji kako bi se spriječilo daljnje širenje novog koronavirusa, rekao je u ponedjeljak ruski premijer Mihail Mišustin.

Moskva, ruska prijestolnica i najveći grad, naredila je svojim stanovnicima da ostanu kod kuće i izlaze samo kada je to apsolutno nužno, radi kupnje hrane ili lijekova.

Mišustin je rekao na izvanrednom sastanku sa svojim zamjenicima da regionalni guverneri trebaju napraviti planove za "provedbu takvih mjera u svojim regijama", navodi se u službenom transkriptu sa sastanka.

Većina od preko 1500 zaraženih koronavirusom diljem zemlje zabilježena je u Moskvi. Gradonačelnik Sergej Sobjanjin upozorio je da je stvaran broj slučajeva vjerojatno puno veći.

Rusija je također ograničila sve oblike prometa i ulaska u zemlju uz rijetke iznimke, poput onih za diplomate i uvoz robe.

Ruski predsjednik Vladimir Putin savjetovao je građanima da ostanu kod kuće ovaj tjedan, a poslodavcima da im isplate plaće. Domaći mediji nazvali su to "praznikom koronavirusa".

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov uvjeravao je javnost nakog obraćanja predsjednika, koje je prenosila televizija, da nema epidemije koronavirusa u zemlji.

Rusija je zatvorila svoju granicu sa susjednom Kinom, otkuda je virus krenuo, početkom siječnja kada je epidemija bila na početku.

Ruski dužnosnici hvalili su tu mjeru kao i strogu karantenu za one koji ulaze u zemlju i rekli su da je to spriječilo brže širenje virusa kakvo su iskusile druge zemlje.

Peskov je rekao da su mjere ograničenja kretanja nužne kako bi se izbjegao najgori scenarij.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PANDEMIJA, RUSIJA