Hrvatska

HRVATSKA: Potvrđeno 77 novih slučajeva, najavljene nove mjere za gospodarstvo

Piše: PolitikaPlus/Hina

U Hrvatskoj je u ponedjeljak bilo 77 novoobljelih od koronavirusa čime je zadržana linearna krivulja rasta, a Vlada je najavila nove mjere zaštite gospodarstva ali i aktivnosti u sanaciji posljedica razornog potresa koji je Zagrepčanima u okolnostima epidemije dodatno otežao život.

Nema novih umrlih od COVID-19, a oporavilo se još 12 osoba čime se ukupan broj osoba koje su dosad ozdravile popeo na 64. Na respiratoru je 27 pacijenata, a do sada je umrlo šest osoba, izvijestio je u ponedjeljak u 14 sati Nacionalni stožer Civilne zaštite.

Sa 77 novozaraženih ukupan broj pozitivnih na koronavirus u Hrvatsko se popeo na 790.

"Rano smo uveli mjere za samozaštitu građana i veseli nas što građani poštuju mjere. Zato je naša krivulja porasta broja oboljelih i dalje linearna", istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš, poručivši da je ''naša sudbina u našim rukama''.

Hrvatska ima 803 resipiratora i radi se na postupnom uvozu 250 novih respiratora, rekao je.

Unatoč visokim kaznama pripisanima za kršenje mjera samoizolacije koje se mogu popeti do 120 tisuća kuna neki građani i dalje krše mjere samoizolacije.

Policija utvrdila više od 900 slučajeva kršenja samoizolacije

Kršenje mjere samoizolacije policija je provjerama utvrdila za 928 osoba, o čemu je obaviješten Državni inspektorat koji prekršiteljima izriče novčane kazne, rekao je voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Policija dnevno ima oko 2000 postupanja vezanih uz pridržavanje mjera zaštite od koronavirusa, a dosad je utvrđeno da je šest policijskih službenika pozitivno na taj virus, istaknuo je.

Najavio je da će unutarnja kontrola ispitati postupanje policijskih službenika na splitskim Bačvicama gdje je policija privela troje građana zbog nepoštivanja mjera stožera civilne zaštite.

Kazna za nepridržavanje samoizolacije prvi put iznosi 8000 kuna, a u slučaju ponovnog kršenja raste na 30.000 kuna, zatim na 60.000 i potom na 120.000. kuna.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ)  Krunoslav Capak rekao je da se većina građana pridržava mjera zaštite, no uvijek postoje iznimke.

Ponovio je da ljudi mogu prošetati ako se drže socijalnog distanciranja, ali bi im savjetovao da ostanu kod kuće i drže se preporuka i vode računa o osobnoj higijeni.

Novi paket mjera pomoći gospodarstvu očekuje se do kraja tjedna

Novi paket mjera pomoći gospodarstvu očekuje se do kraja tjedna, a bit će sveobuhatan i robustan te usmjeren zaštiti gospodarstvenika, radnika i privatnoga sektora, rekao je premijer Andrej Plenković. Najavio je da bi drugi paket mjera trebao biti spreman za ovotjednu sjednicu Vlade.

Vlada i Grad Zagreb dogovorili su zajedničke aktivnosti u sanaciji posljedica potresa, a radit će se na sanaciji štete, posebnom zakonu kojim bi se reguliralo stanje nakon potresa i pronalasku načina financiranja saniranja štete, rekao je nakon sastanka premijer Plenković.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je početak rada novoga gradskog sektora pri Uredu za prostorno uređenje i izgradnju kao središnjeg mjesta za vođenje obnove i sanaciju šteta od potresa.

Čelnik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras u ponedjeljak je nečuvenom ocijenio izjavu gradonačelnika Milana Bandića da su za štete od potresa odgovorni građani jer nisu ulagali u svoje nekretnine, a gradske vlasti je prozvao da nisu ustrojili upravu koja bi rješavala probleme građana.

 

Pomoć u opremi i punktovi za hranu

Vlada je danas radi zaštite građana za vrijeme epidemije donijela Uredbu o zatvaranju stalnih graničnih prijelaza za međunarodni promet putnika, te o odgađanju otvaranja sezonskih graničnih prijelaza.

U Split je u ponedjeljak iz distributivnog središta u Jastrebarskom upućena zdravstvena oprema, poput maski, ogrtača i naočala  koja je nedavno u Hrvatsku stigla iz Kine.

Zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" dodijeljena su dodatna 3 milijuna kuna za travanj i svibanj za potrebe zbrinjavanja oboljelih i mjere sprečavanja širenja COVID-19, priopćeno je u ponedjeljak nakon sjednice Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

UNICEF je u ponedjeljak u Hrvatsku dostavio četiri tone profesionalne zaštitne i medicinske opreme koju je nabavio kako bi odgovorio na trenutnu krizu izazvanu koronavirusom.

Nekoliko novih punktova za korisnike pučkih kuhinja oformila je ustanova Dobri dom Grada Zagreba kako bi korisnici mogli lakše preuzeti tople obroke, objavio je u ponedjeljak Caritas koji je za tu namjenu ustupio svoje tri lokacije.

Udruga obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom "Sjena" pozvala je u ponedjeljak mjerodavne da im daju jasan plan o postupcima u slučaju zaraze koronavirusom u obiteljima u kojima je jedan ili više članova u visokom riziku od razvoja komplikacija koje taj virus može izazvati.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KORONAVIRUS, EPIDEMIJA