Zagreb

Gradski ured: Rad pučkih kuhinja u Zagrebu sukladno Odluci o socijalnoj skrbi

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zagrebački Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom demantirao je i ocijenio neistinitim navode o organizaciji pučkih kuhinja objavljene na društvenim mrežama, podsjetivši da se pravo na prehranu u pučkoj kuhinji provodi sukladno Odluci o socijalnoj skrbi.

Organizacija rada pučkih kuhinja u nadležnosti je Grada Zagreba te Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom želi jasno o tome informirati korisnike usluga socijalne skrbi, ali i širu javnosti, te time demantirati navode od 31. ožujka, priopćila je u srijedu pročelnica toga Ureda, Romana Galić.

Dodaje da se "neistinite informacije odnose konkretno na mjesto podjele u Avenija Dubrava 220". Napominje da je obroke osigurao Grad Zagreb putem zagrebačke Ustanove "Dobri dom", a "hranu na volonterskoj osnovi dijele djelatnici osnovnih škola i učeničkih domova, kao i pripadnici navijačke skupine u osiguranju provedbe zaštitnih mjera".

Dodatne lokacije sukladno ograničenju javnoga prijevoza

Pravo na prehranu provodi ustanova "Dobri dom" Grada Zagreba, a korisnici to pravo ostvaruju sukladno Odluci o socijalnoj skrbi. S obzirom pak na mjeru Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske kojom je ograničen javni prijevoz,  Ured je od ponedjeljka, 30. ožujka, organizirao dodatne lokacije na kojima se dijeli ručak i to u suradnji s Caritasom Zagrebačke nadbiskupije, Gradskim društvom Crvenoga križa Zagreb te Župom sv. Antuna Padovanskog, navodi se u priopćenju.

Objavljena su i mjesta podjele hrane, pa tako korisnici s područja - Donji Grad (Centar), Gornji Grad -Medveščak, Trnje i Podsljeme, hranu mogu dobiti u "Blagovaonici Branimirova", Kneza Branimira 35, u "Blagovaonici Cerska", Cerska 3, korisnici s područja Donje i Gornje Dubrave te Maksimira, a korisnici s područja Peščenice i Žitnjaka mogu hranu dobiti u "Blagovaonici Alfirevićeva", Alfirevićeva 6, 

Korisnici socijalne skrbi mogu dobiti topli obrok u Caritasu Zagrebačke nadbiskupije, Crnojezerska 20, za podučje Črnomerca i Podsuseda-Vrapče, u Caritasu Zagrebačke nadbiskupije, Avenija Dubrava 220 za područje Sesveta, u Župi Sv. Antuna Padovanskog, Sveti Duh 33,  za područje Trešnjevke - Sjever i Jug, te u Gradskom društvu Crvenoga križa Zagreb, Siget 18, za područje Novoga Zagreb - Zapad, Istok i Brezovica.

Ovakva organizacija dodatnih mjesta za osiguranje prehrane u pučkoj kuhinji korisnicima, koji su ostvarili pravo sukladno Odluci o socijalnoj skrbi, bit će sve dok postoji potreba uzrokovana epidemiološkom situacijom i odlukom o ograničenju javnog prijevoza, navedeno je u priopćenju.

"Još jednom ističemo kako su dodatne lokacije za podjelu obroka organizirane kako bi Grad Zagreb osigurao dostupnost socijalne usluge za najsiromašnije sugrađane", istaknuto je.

Sugrađani starije životne dobi, osobe s invaliditetom te osobe s kroničnim bolestima, koji trebaju podršku u organiziranju prehrane mogu,se javiti Gradskom uredu za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom na broj telefona -01 610 1565, Gradskom društvu Crvenoga križa Zagreb ili Caritasu Zagrebačke nadbiskupije, navodi se u priopćenju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

pučka kuhinja