Zagreb

ZAGREB: Skupštinska oporba traži sjednicu o potresu "jer je u Zagrebu kaos"

Piše: PolitikaPlus/Hina

Oporba u zagrebačkoj Gradskoj skupštini u ponedjeljak je predala 20 potpisa kojima od predsjednika skupštine Drage Prgometa (HDZ) traži da u propisanom roku od 15 dana sazove izvanrednu sjednicu na temu potresa koji je pogodio Zagreb te upravljanja krizom od koronavirusa. 

Sazivanje sjednice zatražili su klubovi SDP-a, GLAS-a i HSU-a, Lijevog bloka, HSLS-a i nezavisnog zastupnika Vladimira Ferdeljija, Klub nezavisnih zastupnika te zastupnik HNS-a Tomislav Stojak. 

"Pet oporbenih klubova plus kolega Tomislav Stojak - sve zajedno 20 potpisa je predano u Gradsku skupštini kojom se traži izvanredna sjednica na temu potresa i upravljanja krizom od korone", rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Kluba zastupnika Lijevog bloka Tomislav Tomašević.

Objasnio je da je za sazivanje sjednice potrebno 17 potpisa, a oni ih imaju 20, pa očekuju da se uskoro ta sjednica i dogodi jer je u Zagrebu kaos.  

Ocijenio je da je "katastrofalno krizno komuniciranje" gradonačelnika Milana Bandića za vrijeme potresa i krize uzrokovane koronavirusom.

"Uvjeren sam da će škole komunikacije i godinama poslije analizirati način kako je gradonačelnik ovog grada krizno komunicirao s građanima nakon potresa gdje ih je optužio da nisu ulagali u svoju imovinu", kaže Tomašević. Tvrdi da su učinjeni golemi propusti i da Gradska uprava nije bila ni najmanje spremna, iako se najmanje 10 godina upozoravalo da Zagrebu prijeti potres.

"Potpuno je bilo neprihvatljivo komuniciranje Milana Bandića što se i vidjelo u petak kada je cijeli grad odzvanjao zbog buke lonaca i zviždanja tražeći njegovu ostavku. Da ima imalo srama i obraza on bi tu ostavku podnio i dao svoj mandat na raspolaganje pa da vidimo što će građani reći o tome kako je vladao i krizno komunicirao u najvećoj kombiniranoj katastrofi koja je Zagreb zatekla u zadnjih 100 godina", poručio je Tomašević.

Uvjeren je da Bandić na izborima ne bi dobio ni pola glasova od prije tri godine i da je gotovo s njegovom gradonačelničkom funkcijom. Kaže da će oporba napraviti sve da se to dogodi što prije. 

Predsjednica Kluba gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a Anka Mrak-Taritaš rekla je da oporba traži sjednicu jer smatra da  Bandić mora izaći pred javnost i jasno zastupnicima odgovoriti na pitanja. 

"Bandić je od 2005. gradonačelnik, a kada je došao ozbiljan problem, kad je srce grada stradalo u potresu, on je pao kao kruška s drveta i raspao se i pokazao sve razmjere svoje nesposobnosti", istaknula je Mrak-Taritaš.   

Smatra da se Bandić prema Zagrepčanima koji plaćaju najveći prirez ponaša "sramotno, bahato i iritantno".

Predsjednik Kluba nezavisnih zastupnika Renato Petek kaže da je prošlo dva tjedna od katastrofalnog potresa, a još uvijek ne postoje jasno osmišljene i iskomunicirane mjere i aktivnosti kako će građanima Grad pomoći. Smatra da je najgore što je koronavirus i potres Zagrepčane zadesio dok je gradonačelnik Bandić.  

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika SDP-a Zvane Brumnić kaže da se sada vidi u kolikoj je katastrofalnoj situaciji gradski proračun i u kolikom su financijskom problemu Zagrepčani koji će sve ovo što se dešava u konačnici platiti.

"Najgora stvar koja vam se može dogoditi u trenutku kad imate katastrofalnu financijsku situaciju je da imate potpuno nesposobno vodstvo grada koje zadnjih nekoliko mandata uništava supstancu ovog grada", ističe Brumnić.  

Gradski zastupnik HSLS-a Vladimir Andrić kaže da na skupštinskoj sjednici  žele vidjeti koliko je Zagreb nastradao, kolike su štete i u kojem smjeru ići. Kaže da ima informaciju da je 26.000 objekata nastradalo te da je pregledano njih 8000, od kojih je 800 neupotrebljivo. 

Komentirajući to što je gradonačelnik Bandić sada stao na čelo gradskog stožera civilne zaštite i počinje svakodnevno s konferencijama za novinare, Tomašević je rekao da Bandić sada želi komunicirati prvenstveno oko koronavirusa kako bi fokus javnosti prebacio s potresa i kako se ne bi vidio kaos icijela fasada Bandićeve vlasti koja se raspala kao kula od karata za vrijeme potresa. 

Petek kaže da će Bandić sada imitirajući ministra Beroša pokušati povećati svoj užasno loš rejting.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

gradska skupština, grad zagreb