Zagreb

Sve do kraja pandemije!: Najbolje od DOKUKINO KIC repertoara dostupno na platformi volimdokumentarce.net, s novim naslovima iz tjedna u tjedan

Piše: PolitikaPlus

Potpuno besplatno na 48 sati bit će dostupan film koji se gotovo 40 godina smatrao izgubljenim  Ptica na žici o legendarnoj europskoj turneji velikog Leonarda Cohena

Uz minimalnu naknadu dostupna su još dva popularna naslova: biografski film Stieg Larsson – Čovjek koji se igrao vatrom te glazbeni dox Carmine Street Guitars

 

Zagreb, 8. travnja 2020. —  U tijeku kampanje za mjere doku-izolacije posvećene olakšavanju života za vrijeme pandemije uz 20 potpuno besplatnih naslova na platformi volimdokumentarce.net, Restart pokreće novu akciju pokušaja očuvanja ne samo javnog nego i mentalnog zdravlja – ovoga puta s izborom najboljeg s repertoara zagrebačkog Dokukina KIC s novim naslovima iz tjedna u tjedan.

Svoj virtualni rad Dokukino započinje sa tri među svojom publikom vrlo popularna naslova, od kojih se ističe biografski dox Ptica na žici, snimljen tijekom europske turneje Leonarda Cohena iz davne 1972.  kada je ovaj legendarni pjesnik i kantautor bio na početku svojih tridesetih, ali s već postignutim kultnim statusom među ljubiteljima njegova specifičnog izričaja melankoličnog folk-šansonijera.

Takvom statusu usprkos, turneja održana u brojnim europskim gradovima uključujući i Jeruzalem, bila je sve samo ne lagana. Obilježili su je strahovi od nastupa, problemi s tehnikom i zvukom, nesporazumi s publikom, ali i nevjerojatni katarzični trenutci. Iako je redatelj Tony Palmer film dovršio 1974., Cohen je odlučio stopirati njegovo prikazivanje smatrajući ga previše kontroverznim. Gotovo četrdeset godina vjerovalo se da je original trajno izgubljen, sve dok menadžer Franka Zappe slučajno nije pronašao desetke prašnjavih kutija s natpisom „Bird on Wire“. Restauracija je trajala godinama, a film je u konačnici sastavljen od tri tisuće oštećenih fragmenata. Njegovo prikazivanje prije smrti je odobrio i sȃm Cohen, naglasivši kako mu je drago da je »taj nesporazum napokon riješen«.

Ovaj film neočekivane ljepote i nikad dosad viđenih materijala koji će oduševiti ne samo zagrižene ljubitelje Cohenova lika i djela već i one manje upoznate, bit će dostupan na 48 sati potpuno besplatno počevši od srijede, 8. travnja, a nakon toga moći će se pogledati uz minimalnu naknadu.

Pticu na žici donosimo u suradnji s Beldocs – Međunarodnim festivalom dokumentarnog filma, a tijekom narednih tjedana bit će tu još filmskih iznenađenja iz njihove bogate ponude.

                         

Na platformi je dostupan još jedan intrigantni biografski dox – film o švedskom novinaru i istraživaču Stiegu Larssonu, najpoznatijem kao autoru bestselerske trilogije Milenijum. Trilogija je svjetsku popularnost dobila tek nakon Larsssonove prerane smrti u 51. godini, dok je istovremeno potpuno zanemareno sjećanje na njegovu životnu misiju – rad na praćenju i prokazivanju različitih neonacističkih i ekstremističkih desničarskih organizacija, ne samo u Švedskoj već i čitavoj Europi.

Dokumentarni film Henrika Georgssona (redatelja globalno popularne skandinavske serije Most)Stieg Larsson - Čovjek koji se igrao vatrom prati karijeru Larssona kao urednika antifašističkog tjednika Expo u kojem su on i njegovi suradnici opsesivno objavljivali rezultate svojih istraživanja zbog čega su se nerijetko izlagali životnoj opasnosti. Lov na neonaciste, nacionaliste i rasiste bila je Larssonova opsesija i strast, duboko ukorijenjena u ideji da je demokracija iznimno krhko i nestabilno društveno uređenje za koje se treba uvijek i iznova boriti.

Uz minimalnu naknadu pogledajte i film Carmine Street Guitars. Ova šarmantna i dirljiva posveta rock ikonografiji donosi priču o malenom glazbenom dućanu koji se u srcu Greenwich Villagea opire sveprisutnoj gentrifikaciji. U glazbenom dokumentarcu Rona Manna upoznajemo Ricka Kellyja koji sa svojim timom proizvodi vrhunske ručno izrađene gitare od drva koje skuplja s razrušenih njujorških zgrada. Kelly je zbog svoje skromnosti i vještine prozvan ''Geppetto rock 'n' rolla'' a Carmine Street Guitars obožavaju gitaristi poput Boba Dylana, Lou Reeda, Patti Smith, Lennyja Kayea i Marca Ribota.

U filmu se pojavljuje i legendarni Jim Jarmusch na čiju je inicijativu došlo do snimanja Mannova dokumentarca. Jarmusch parafrazira svoj nastup u kultnom indie-klasiku Dim u lice Waynea Wanga i Paula Austera o bruklinskoj trgovini u kojoj šačica ekscentrika ubija vrijeme razgovorom i uživanjem u dimu cigarete.

Podsjećamo da je na platformi volimdokumentarce.netjoš uvijek dostupno 20 potpuno besplatnih naslova kao i stotinjak tematski i žanrovski raznolikih filmova dostupnih uz minimalnu naknadu.

*Popis besplatnih naslova i detaljne upute za gledanje: https://bit.ly/2QHZIio

*Posebna napomena: svi Dokukino posjetitelji koji imaju godišnje iskaznice moći će sva tri nova naslova pogledati besplatno na neograničeno vrijeme, a upute o proceduri dobit će putem e-maila.

TRAILERI:

Ptica na žici: https://vimeo.com/ondemand/pticanaicileonardcohen
Stieg Larsson – Čovjek koji se igrao vatrom:
https://vimeo.com/ondemand/stieglarsson
Carmine Street Guitars: https://vimeo.com/ondemand/carminestreetguitars2

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

leonard cohen, FILM