Hrvatska

TRAŽI ŽURNU REAKCIJU: Zovko zatražila od Europske komisije veću pomoć za Zapadni Balkan u borbi protiv koronavirusa

Piše: PolitikaPlus

Zamjenica koordinatora u Odboru za vanjske poslove Europskog parlamenta, Željana Zovko, uputila je danas s kolegama iz Odbora, dopis Europskoj komisiji, odnosno, potpredsjedniku Komisije i Visokom predstavniku Unije za vanjsku i sigurnosnu politiku, Josepu Borrellu,  povjereniku za susjedstvo i proširenje, Olivéru Várhelyiju i povjereniku za trgovinu, Philu Hoganu, kojim  je zatražila veću pomoć Europe Zapadnom Balkanu u borbi protiv koronavirusa.

Potpisnici dopisa ukazali su na ozbiljnost trenutne situacije, te pozvali na žurnu akciju, utemeljenu na solidarnosti s najbližim susjedima. Naglašeno je da je sveobuhvatni pristup partnerima na Zapadnom Balkanu u interesu same Unije i borbe s aktualnom zdravstvenom krizom. U pismu je, nadalje, iskazana puna potpora naporima koje Komisija kontinuiranu ulaže u suzbijanje krize s koronavirusom i COVID-om 19 u Europskoj uniji, ali i izvan nje. Komisija je već izdvojila 38 mil. EUR za hitne potrebe javnih zdravstvenih sustava, te iznos od  374 mil. EUR iz instrumenta IPA II. prenamijenila za pomoć društvenom i gospodarskom oporavku Zapadnog Balkana. Aktiviran je i Mehanizma Unije za civilnu zaštitu kao pomoć građanima koji su se zatekli izvan svojih zemalja i za nabavku medicinske opreme.

Svjesni da se Zapadni Balkan suočava i s drugim izazovima i da je u procesu provođenja složenih reformi vezanih za pristupanje EU-u, zastupnica Zovko i njeni kolege iz Odbora za vanjske poslove Parlamenta zatražili su od Komisije da dodatno poveća napore i za postojeće programe sačini plan za izvanredne situacije. Zovko je kao izvjestiteljica za instrument IPA III. naglasila potrebu da se u sljedećem financijskom razdoblju na odgovarajući način riješe posljedice krize s koronavirusom, te da se poboljša vidljivost djelovanja EU-a na terenu, kao i suzbijanje plasiranja dezinformacija.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

koronavirus, željena zovko, eu