Zagreb

Državna revizija: Kirinu crveni karton, žuti za Bandića

Piše: PolitikaPlus/Hina

Državna revizija utvrdila je mnoge nepravilnosti u poslovanjima pa je Zagreb tako dobio uvjetno, a Virovitica nepovoljno mišljenje, piše u petak Jutarnji list.

Državni ured za reviziju poslao je Saboru izvješća o obavljenim financijskim revizijama u deset ministarstava, svih 20 županija i Gradu Zagrebu, u 29 gradova i 26 općina, 19 nacionalnih parkova i parkova prirode, 24 lučke uprave, 24 sportske udruge...

Od ukupno 242 tijela državne i lokalne vlasti, javnih ustanova i ostalih organizacija koje je prošle godine “istraživala" Revizija provjeravajući njihova financijska izvješća i usklađenosti poslovanja, “crveni karton” točnije nepovoljno mišljenje dobio je jedan grad (Virovitica) i jedna općina (Donji Andrijevci), zatim Nacionalni park Plitvička jezera, Županijska lučka uprava Opatija-Lovran Mošćenička Draga te Dobrovoljno vatrogasno društvo Predavac.

Državna revizija tijekom 2019. godine izrekla je i više od stotinu uvjetnih mišljenja, koja se daju kada postoji sumnja da poslovanje u manjoj mjeri nije obavljalo u skladu s važećim propisima.

Takvu packu dobio je i Grad Zagreb, među ostalim jer je brz razloga potrošio više od 15 milijuna kuna.

Državna revizija lani je pronašla brojne nepravilnosti u poslovnim knjigama glavnoga grada Hrvatske kojem je na čelu već dvadeset godina Milan Bandić, zbog čega je u svom izvješću za 2019. Gradu dala uvjetno mišljenje.

U virovitičkom proračunu, pak, nedostaje 16,9 milijuna kuna, a gradonačelnik Ivica Kirin za rupu u proračunu optužio je svog pročelnika za financije i to odmah nakon što je ovaj počinio samoubojstvo.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MILAN BANDIĆ, IVICA KIRIN