Zdravlje

Prijatelj u karanteni?: Novi ljubimac nije rješenje za izolaciju

Piše: PolitikaPlus

Nema sumnje da životinja može pružiti utjehu, posebno u vremena obilježena strahovima kad su mnogi od nas zatvoreni u svojim domovima dok vani hara pandemija.

A ipak zaštitnici životinja poručuju ljudima da odole izazovu da nabave životinju kao rješenje za usamljenost u trenutku dok su na snazi mjere socijalnog distanciranja zbog širenja koronavirusa.

Ako se ne možete i ne želite dugoročno brinuti za kućnog ljubimca, zaštitnici životinja savjetuju da u ovom trenutku ne nabavljate ljubimca.

Budući vlasnici životinje moraju svjesno donijeti odluku da preuzimaju odgovornost za živo biće, kaže Hester Pommerening iz njemačkog društva za dobrobit životinja. 

U vrijeme ovakvih ograničenja kretanja nejasno je mogu li ljudi pružiti psu ili mački ono što im treba, dodaje Pommerening.

To se posebno odnosi na starije ljude ili svakog onog tko je izložen većim rizicima od covida - 19, čak ako je ljubimac baš ono što toj osobi treba dok su joj uskraćeni društveni kontakti, kažu stručnjaci za životinjska prava.

U dodatku na to stanje komplicira i rizik za zarazu kućnih ljubimaca virusom SARS-CoV-2.

Nema dokaza da kućni ljubimci mogu prenijeti virus na ljude, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) i američkom centru za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC).

Kineski znanstvenici utvrdili su da se mačke mogu zaraziti virusom Sars-CoV-2, dok se čini da psi nisu podložni zarazi.

Ta studija nije pokazala mogu li zaražene mačke prenijeti virus na čovjeka i još se vjeruje da je glavni put prijenosa virusa s čovjeka na čovjeka.

CDC preporučuje ljudima koji su pozitivni na koronavirus ili imaju simptome covida-19 da izbjegavaju dodir s ljubimcima kako ih ne bi zarazili.

Stručnjaci savjetuju da odluku o nabavi kućnog ljubimca odgodite za vrijeme nakon ukidanja mjera ograničenja i potom odete u neko sklonište za životinje.

Ako neka starija osoba želi psa ili mačku Pommeranig sugerira da je odabir odrasle ili starije životinje bolji jer one, kao i starije osobe, trebaju mnogo odmora i manje kretanja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

samoizolacija, životinje