Hrvatska

SABOR: Prihvaćen amandman IDS-a na zakon o zaraznim bolestima

Piše: PolitikaPlus/Hina

Vladin predstavnik prihvatio je u petak u Saboru amandman Kluba zastupnika IDS-a, PGS-a i RI-a  na zakon o zaraznim bolestima kojim se daju veće ovlasti sanitarnim inspektorima, a odbio je ostale oporbene amandmane.

Klub zastupnika IDS-a, PGS-a i RI-a na izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti predložio je da svaka županija bude ovlaštena procijeniti epidemiološku situaciju te prihvatljivost i izvedivost mjera na svom području, čime bi se omogućilo brže i efikasnije donošenje odluka vezanih za sprečavanje širenja epidemije. Amandman je prihvaćen u nešto izmijenjenom obliku.

Ostali oporbeni amandmani nisu prihvaćeni, pa tako ni amandman Kluba SDP-a da se ovlasti koje se planiraju dati Nacionalnom stožeru Civilne zaštite prebace na Vladu.

Nije prihvaćen ni amandman Kluba zastupnika GLAS-a da se kažnjavaju osobe koje pozivaju na okupljanje većeg broja građana od dopuštenog, kao ni amandman Kluba zastupnika Stranke rada i solidarnosti kojim je predložio kažnjavanje širenja lažnih informacija.

Nije prošao ni Mostav amandman da se odluka o proglašenju epidemije objavi u Narodnim novinama.

„Željeli smo ispraviti greške u koracima s ovom epidemijom, jasno je da želite legalizirati sve postupke koji su se događali a za koje nije bilo zakonske osnove”, kazao je Nikola Grmoja (Mosta) upozorivši na mogućnost naknadnih tužbi.

Glasovanje o zakonu i amandmanima predviđeno je u podne.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZAKON, IDES, SABOR