Hrvatska

Komemoracija: Otkazana ovogodišnja komemoracija na Bleiburškom polju

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zbog pandemije koronavirusa neće se održati središnja komemoracija za žrtve Bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta koja je bila planirana za 16. svibnja na Bleiburškom polju u Austriji, izvijestio je u utorak Počasni bleiburški vod.

Navode da su na tu odluku bili prisiljeni uslijed propisa zbog pandemije koronavirusa kojima je austrijska vlada ograničila prava na javna okupljanja, a vlade Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine (pro)putovanja u inozemstvo.

Odluka o odustajanju donesena je u ponedjeljak na izvanrednoj telefonskoj proširenoj sjednici Upravnog odbora Počasnog bleiburškog voda. 

Kažu da su se vodili odgovornošću prema svim hodočasnicima koji su namjeravali doći na ovogodišnju komemoraciju, kao i prema stanovnicima grada Bleiburga i austrijske pokrajine Koruške.

"U najkraće vrijeme upoznat ćemo hrvatsku javnost o alternativnom programu obilježavanja 75. obljetnice Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda, na čemu radimo zajedno s Hrvatskim saborom kao pokroviteljem središnjeg obilježavanja i Dušobrižništvom za Hrvate u inozemstvu kao suorganizatorom u liturgijskom dijelu ispred Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine", poručio je predsjednik Počasnog bleburškog voda Vice Vukojević.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

komemoracija, BLEIBURG