Hrvatska

USKOK: Sudski referent optužen da je zadržao preko 67.000 kuna sudskih troškova i pristojbi

Piše: PolitikaPlus/Hina

Uskok je u četvrtak podigao optužnicu protiv zemljišnoknjižnog referanta ludbreške službe Općinskog suda u Varaždinu koji je navodno zadržao preko 67.000 kuna koje su mu građani na ime sudskih troškova i pristojbi u gotovini isplatili na ruke.

Tužiteljstvo je izvijestilo da je protiv referenta inicijala B. D. nakon provedene istrage pred zagrebačkim Županijskim sudom podigao optužnicu zbog zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja isprave.

Nedjela zbog kojih je optužen referent je navodno počinio od srpnja 2012. do svibnja 2018. nakon što su mu stranke podnijele prijedlog za ispravak zemljišnih knjiga putem pojedinačnog ispravnog postupka ili prijedlog za uknjižbu prava vlasništva.

Određeni dio navedenih prijedloga, tvrdi tužiteljstvo, pritom nije evidentirao u Zemljišnoknjižni informacijski sustav (ZIS), već je strankama u postupku lagao da troškove postupka mogu platiti njemu na ruke u gotovini, iako je znao da se to može izvršiti jedino njihovom uplatom na račun Državnog proračuna odnosno Općinskog suda u Varaždinu.

"Kada su mu stranke povjerovale i gotov novac namijenjen Državnom proračunu predale na ruke, primljeni novac je zadržao za sebe", izvijestio je Uskok.

"Kako bi stranke održao u zabludi da je proveo zakonitu proceduru postupanja, kao potvrdu izvršenog plaćanja ispisivao im je uplatnice pod određenim rednim brojevima, naznačene na njihovo ime i iznos novca koji je proizvoljno odredio, a potom je takve uplatnice ovjeravao pečatom Općinskog suda u Varaždinu i vlastoručno potpisivao".

Kako bi prikrio svoja nedjela referent je na ime jedne sutkinje varaždinskog Općinskog suda izrađivao fiktivna rješenja u kojima je neistinito navodio da je provedena rasprava te da se određuje uknjižba prava vlasništva na nekretninama "u skladu s dostavljenim prijedlogom za ispravak zemljišnih knjiga putem pojedinačnog ispravnog postupka ili uknjižbe prava vlasništva".

Fiktivna rješenja je ovjerio pečatom Općinskog suda u Varaždinu, Stalne službe u Ludbregu i vlastoručno ih potpisao, a zatim je donosio tzv. provedbena rješenja kojima se dopušta upis u zemljišne knjige, koja je dostavljao strankama u postupku, iako je bio svjestan da njihov sadržaj ne odgovara istini, a sve kako bi mogao izvršiti promjene u zemljišnoj knjizi, navodi Uskok.

Tužiteljstvo je u optužnici predložio da se referentu oduzme 67.000 kuna protupravno stečene imovinske koristi.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

VARAŽDIN, USKOK