Zagreb

Gašparović: MUO bi se mogao otvoriti već ove jeseni

Piše: PolitikaPlus/Hina

Muzej za umjetnost i obrt (MUO) jedan je od zagrebačkih muzeja koji su najviše stradali u potresu, no unatoč tome, rekao je ravnatelj Miroslav Gašparović, u obljetničkoj godini ne odustaje od planova, prilagođava se i ako sve bude dobro otvara za javnost već ove jeseni.

Prije nešto više od dva mjeseca uz proslavu 140. obljetnice osnutka MUO je predstavio novi vizualni identitet i otvorio dijelove novog stalnog postava, no sve su najavljene aktivnosti uskoro stavljene na čekanje zbog pandemije, te postale upitne zbog potresa u kojemu su stradali zgrada i građa.

Gašparović je u razgovoru za Hinu rekao da ovi dani potvrđuju staru izreku da se povijest ponavlja - mjesec dana nakon što je muzej 1880. godine otvoren u Praškoj ulici dogodio se potres, a isto se ponovilo mjesec i pet dana nakon otvorenja dijelova novog stalnog postava.

"Unatoč šokantnom početku povijesti muzeja, osam godina nakon potresa za njega je izgrađena palača u kojoj se i danas nalazi, što je i prvi namjenski građen muzejski prostor u Zagrebu, pa se nadam da će za osam godina biti gotova potpuna obnova Muzeja i da će tada zasjati novim blistavim sjajem", napomenuo je.

Obljetnicu nisu zaboravili i Gašparović vjeruje da će ipak odraditi neke stvari koje su planirali ove godine, među kojima je i objavljivanje prve monografije posvećene povijesti Muzeja.

U tijeku 3D snimanje cijele zgrade

Gašparović je izvijestio kako sada imaju dobar uvid u oštećenja na samoj zgradi, a dio toga može svatko vidjeti i na impresivnim snimkama iz zraka koje je MUO objavio na svojoj Facebok stranici.

Statičari i različite ekspertne komisije pregledale su zgradu više puta, krovovi su snimljeni dronom, a u tijeku je 3D snimanje cijele zgrade što će biti iznimno važno u daljnjim koracima.

Najveće je oštećenje napravio proboj triju dimnjaka kroz krov, srušio se tavanski pod i oštećen je hodnik drugog kata te dio zgrade udarom dijelova dimnjaka, a jedno se stubište zbog puknuća mora brzo sanirati. Građa im nije u cijelosti dostupna, jer je i dio prostora nedostupan, a brzinu rada usporava i situacija s koronavirusom.

"Kako je zgrada velika imamo i puni dijapazon oštećenja, od prostora u kojima se ne vidi da se išta dogodilo do kataklizmičkih slika koje zaista djeluju zastrašujuće, no iako je rastresena zapravo je u začuđujuće dobrom stanju s obzirom da se 130 godina koristila bez većih strukturnih ulaganja", istaknuo je Gašparović.

Treba sve oguliti do cigle i osigurati da se ovo ne ponovi

Kaže da je zgrada Muzeja nakon 132. godine neprestanog korištenja izbušena kao termitnjak, a nakon potresa otvorile su se desetine vrata, prozora, otvora za koje nisu ni znali da postoje.

"Od kad sam ravnatelj, a to je sad podosta dugo, apeliram da se krene u uređenje zgrade. Nažalost do toga nije došlo, zato je i šteta relativno velika s obzirom da ovo i nije bio previše jak potres", istaknuo je.

Zemlje Europske unije, među kojima i Slovenija, uredile svoje muzeje vrlo temeljito i kvalitetno, što je najvećim dijelom išlo iz EU fondova. "Nama to nažalost nije pošlo za rukom, no to je stvar politike a ne Muzeja", dodaje.

Gašparović smatra da je jedini način za sprječavanje štete cjelovita obnova - "treba oguliti do cigle, statički i seizmički osigurati i onda možemo biti dosta sigurni da se kod ovakvog potresa neće dogoditi ništa ozbiljno."

Po njegovim riječima, u nekim zemljama nisu rijetki potresi iznad 6 po Richteru koji prouzroče manju štetu nego što je to sada bio slučaj kod njih, a da je tome tako potvrđuje što su  potresu prošli dobro Klovićevi dvori i HNK, koji je kvalitetno saniran prije pedesetak godina.

Nakon svega slijedi ogroman posao revizije građe

Ravnatelj je ocijenio da su, s obzirom na sve nedaće  uspjeli dosta napraviti u proteklih mjesec dana od potresa, evakuirali najugroženije segmente stalnog postava, počistili i osposobili za rad neke manje oštećene prostore, pripremili i započeli radove na pokrivanju krova te raščišćavanju urušenih dijelova u hodniku drugog kata.

Do kraja ovog ili početkom idućeg tjedna ti bi se dijelovi mogli očistiti, a potom prelaze u fazu pregleda i ustanovljavanja stanja u do sada nepristupačnim prostorima Muzeja. Započeti su i radovi na najoštećenijim dijelovima zgrade, što bi moglo biti gotovo do kraja sljedećeg tjedna.

Počela se utvrđivati šteta na predmetima iz stalnog postava, a iza toga slijedi revizija i pregled svih dvadesetak zbirki muzeja što je, ističe ravnatelj, ogroman posao jer kao što je poznato radi se o zbirkama koje broje više desetaka tisuća predmeta.

Treba im oko tjedan do dva da osiguraju normalne uvjete rada, a uz reviziju cjelokupnog fundusa i ustanovljavanje šteta na muzejskoj građi, sanirat će se pojedini dijelovi muzeja, prema prioritetnoj listi težine oštećenja i važnosti za funkcioniranje muzeja.

Entuzijazam djelatnika i u vremenima najtežih izazova

Gašparović ističe kako u Muzeju zasigurno imaju znanja, snage i entuzijazma da odgovore i najtežim izazovima. "Proteklih dana kada smo se suočavali s novom grubom stvarnošću, velika pomoć i olakšanje bila je podrška mojih suradnika, njihova želja i požrtvovnost da dođu u muzej, pomognu bilo kada i bilo što, ali i poruke podrške desetina prijatelja iz kolega iz cijelog svijeta", rekao je.

Djelatnici Muzeja sada su u malim timovima od dvije tri osobe maksimalno koji rade u udaljenim i sigurnim  prostorima - kad se završi određeni zadatak dolazi drugi tim koji radi neki drugi posao. "Kad se ubrzo otvore trenutno nedostupni prostori i kad se smanje restrikcije krenut ćemo punim snagama u sređivanje i obnovu Muzeja", dodao je.

Muzejski život privremeno je prebačen u virtualni svijet i na društvene mreže, gdje je MUO i inače vrlo aktivan, a bio je i prvi hrvatski muzej u Google cultural institute, pa ga se moglo razgledati online i ranije. "Sada je oformljen tim koji posebno radi na online sadržajima i programima i koliko vidim vrlo smo uspješni u tome", ocijenio je.

"Mi možemo sve prebaciti online, kazališne predstave se mogu gledati online, možemo razgovarati online, no kontakt s originalnim predmetom, glumcem na sceni ili prijateljem je pak nenadoknadiv i jedini pravi potpuni doživljaj. U svakom slučaju MUO će kao i uvijek naći način kako doći do svoje publike i kako ju pozvati da dođe k nama", zaključio je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

POTRES, MUO