Hrvatska

Beroš: Ne očekujem veće poteškoće s normalizacijom zdravstvenog sustava

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u petak kako ne očekuje veće probleme s vraćanjem zdravstvenog sustava u uobičajno funkcioniranje te da zdravstvena inspekcija nije utvrdila veće disfunckionalnisti u slučaju prodora zaraze u Dom za starije i nemoćne osobe Split.

"Jučer  je prezentiran Vladin plan relaksiranja mjera, prema kojemu bi 4. svibnja javnozdravstvene ustanove i one privatne trebale početi s vraćanjem u uobičajeno funkcioniranje (...). Vjerujem da neće biti većih problema, ali isto tako naglašavam da se to neće dogoditi u jednom trenutku", izjavio je Beroš nakon posjeta Općoj i veteranskoj bolnici “Hrvatski ponos” u Kninu.

Ustvrdio je da će normalizacija zdravstvenog sustava ovisiti o broju zdravstvenih djelatnika, kazavši da se smanjuje broj onih koji su u samoizolaciji.

"Vjerujem da će i s aspekta potrebe zdravstvenih djelatnika biti ispunjena kvota potrebnih", poručio je Beroš.

Naglasio je važnost da u slučaju poteškoća sa zdravstvenim kadrovima, javni i privatni zdravstveni sektor budu oslonjeni jedni na druge, da međusobno surađuju i da se nadopunjuju.

Beroš je izvijestio kako će nalaz zdravstvene inspekcije o slučaju zaraze štićenika Doma za starije i nemoćne osobe Split biti gotov do kraja tjedna, a da do sada nisu utvrđene veće disfunkcionalnosti u zdravstvenom smislu.

Ministar zdravstva u Kninu se sastao s članovima Stožera civilne zaštite šibensko-kninske županije te ravnateljicom kninske bolnice Kristinom Bitunac i kninskim gradonačelnikom Markom Jelićem.

Ministar zdravstva  sastao se s članovima Stožera civline zaštite šibensko-kninske županije, ravnateljicom kninske bolnice Kristinom Bitunac te kninskim gradonačelnikom Markom Jelićem.

Ocijenio je kako je ta bolnica dobro odgovorila na zarazu koronavirusom koja se u njoj pojavila 5. travnja. 

Voditeljica županijske epidemiološke službe Ankica Parat Baljkas izvijestila da je u razdoblju od pojave zaraze, otkriveno 38 Covid pozitivnih osoba povezanih s veteranskom bolnicom u Kninu, od čega je bilo 11 zdravstvenih tehničara i sestara, 2 spremačice, 3 liječnika, 15 pacijenata i 8 članova obitelji zdravstvenih osoblja.

Šibensko-kninski župan Goran Pauk izvijestio je nije kako na području županije u posljednja 24 sata nema novooboljelih osoba od koronavirusa,a da su do sada zabilježena 83 oboljela, od čega se 32 osobe oporavilo od zaraze.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

VILIM BEROŠ