Hrvatska

MEDIJI: Odluka o nedjelji uklapa se u plan za rane izbore?

Piše: PolitikaPlus/Hina

Odluka Nacionalnog stožera da se u sklopu mjera, trgovinama zabrani rad nedjeljom i blagdanima izazvala je niz reakcija u javnosti, piše u nedjelju Jutarnji list.

Pogotovo što je ta odluka donesena u trenutku kad se sve više spominje da bi se parlamentarni izbori mogli održati već početkom srpnja, s obzirom na to da taj termin, u ovoj situaciji, najviše i odgovora HDZ-u, navodi dnevnik.

Naime, prema zadnjim istraživanjima, HDZ-u zbog dosadašnjeg uspješnog upravljanja krizom, raste rejting, a početkom srpnja još uvijek nećemo znati pravi opseg posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa, a koje bi na jesen znatno mogle naštetiti toj stranci, te im umanjiti šanse na izborima.

Doda li se tome da je Stožer donio i odluku da se vjerska okupljanja omoguće već od 2. svibnja, dakle, prije otvaranja škola i drugih javnih mjesta nije teško zaključiti da su u HDZ-u već uveliko započeli s predizbornim aktivnostima.

Ove dvije odluke očito su ustupak Crkvi i desnom biračkom tijelu koje HDZ-u ozbiljno ugrožava Domovinski pokret Miroslava Škore, piše Jutarnji list.

Navode i pet glavnih premijerovih motiva za izbore početkom srpnja. Na prvom je mjestu uspjeh u borbi protiv pandemije koji diže rejting Vlade, a slijedi izlazak iz aktualne koalicije sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem i HNS-om. Treći je što će bez turističke sezone, ekonomija biti bolja u srpnju nego u rujnu, četvrti prilika za konačnu eliminaciju oporbe u stranci i na kraju oduzimanje prilika da se na desnici stvori jača opcija.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

STRANKE, HDZ