Hrvatska

PLENKOVIĆ: Obljetnica Bljeska usprkos situaciji bit će dostojanstvena

Piše: PolitikaPlus

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da će ovogodišnja proslava 25. obljetnice oslobodilačke akcije Bljesak u Okučanima biti dostojanstvena unatoč posebnim okolnostima zbog epidemije koronavirusa.

U ime Vlade, uz premijera, 25. obljetnici Bljeska 1.svibnja nazočit će ministri unutarnjih polova, hrvatskih branitelja i obrane Davor Božinović, Tomo Medved i Damir Krstičević.

Kod spomen obilježja odat će počast svim poginulima u toj akciji.

"Tu ćemo poslati važan signal kojeg Vlada cijeli mandat daje prema dignitetu Domovinskog rata i žrtve svih onih koji su poginuli za slobodu Hrvatske - hrvatskim braniteljima, vojnicima, policajcima. Ova će obljetnica biti u posebnim okolnostima zbog epidemije, no i ona će biti dostojanstvena i obilježena kako treba", rekao je Plenković na sjednici Vlade.

Premijer se osvrnuo na dosadašnji Vladin angažman u brobi protiv koronavirusa, ocijenivši da su ostvareni jako dobri rezultati.

"Trendovi usporavanja zaraze i ostanka novozaraženih uglavnom na dvoznamenkastom, i to malom broju, te jednoznamenkastom broju, veliko je ohrabrenje i potvrda da je naša politika zdravstveno-restriktvivnih mjera učinila ono što je najbitnije", ustvrdio je.

Pritom je istaknuo kako bi, da su dopustili život i gospodarske aktivnosti kao prije epidemije, brojke umrlih i zaraženih te opterećenje u bolnicama bili takvi da bi imali zdravstvenu i političku krizu.

Vlada je bila čvrsta, pravodobna i brza u mjerama i znala je što radi, ustvrdio je dodavši kako je napravila "jedino što odgovorna vlada treba i mora učiniti".

Vezano za obnovu nakon potresa koji je pogodio Zagreb 22. ožujka i sastanak s predstavnicima Grada i drugim dionicima, Plenković je rekao da se ubrzano radi na zakonskom prijedlogu kao okviru za rješavanje tog problema.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SJEDNICA, PLENKOVIĆ, VLADA