A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C/cjepivo-vakcina.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

SAD tvrdi da Kinezi hakiraju istraživanja cjepiva | Politika+
Svijet

Izvješća: SAD tvrdi da Kinezi hakiraju istraživanja cjepiva

Piše: PolitikaPlus/Hina

Američke agencije za kibernetičku sigurnost upozorile su da kineski hakeri pokušavaju ukrasti podatke vezane uz ispitivanja cjepiva protiv koronavirusa, navode američki mediji.

Američki FBI i informatički stručnjaci vjeruju da kineski hakeri pokušavaju ukrasti ispitivanja o razvoju cjepiva protiv koronavirusa, objavili su Wall Street Journal i New York Times.

Po pisanju ovih listova, FBI i Ministarstvo domovinske sigurnosti namjeravaju objaviti upozorenje o pokušajima kineskog hakiranja u trenutku dok se vlade u svijetu i privatne tvrtke utrkuju u razvoju cjepiva protiv Covida-19.

Hakeri također pokušavaju doći do informacija i intelektualnog vlasništva vezanog uz liječenje i testiranje za Covid-19.

Prema medijskim izvješćima, američki dužnosnici tvrde da su hakeri povezani s kineskom vladom. Službeno priopćenje s tim u vezi moglo bi uslijediti u idućih nekoliko dana. Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijiang odbacio je takve optužbe, navodeći kako se Kina čvrsto protivi svim hakerskim napadima.  

"Mi smo vodeći u svijetu u pogledu razvoja cjepiva i liječenja Covida-19. Nemoralno je napadati Kinu glasinama i klevetama bez ikakvog dokaza", kazao je Zhao.

Upitan o ovim medijskim izvješćima američki predsjednik Donald Trump nije ih potvrdio, ali je rekao: "Što još ima novoga s Kinom? Što je tu novoga? Recite mi. Nisam sretan s Kinom". "Vrlo pozorno to pratimo", dodao je Trump.  

Američko upozorenje koje će uslijediti biti će još jedno u nizu upozorenja i izvješća u kojima se optužuju hakerima koje podupiru vlade u Iranu, Sjevernoj Koreji, Rusiji i Kini za aktivnosti vezane uz pandemiju koronavirusa u svijetu, od objavljivanja lažnih vijesti do napadanja pojedinih znanstvenika.

Prema New York Timesu, to bi mogao biti uvod u kontranapad američkih agencija koje su uključene u kibernetički rat.

Prošlog su tjedna u zajedničkoj izjavi Sjedinjene Države i Britanija upozorile na porast kibernetičkih napada na zdravstvene stručnjake, tijela i organizacije koji se bave ispitivanjima o koronavirusu navodeći da su u to uključeni organizirani kriminalci "često povezani sa strukturama druge države".  
 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SAD, HAKIRANJE, KINA