Hrvatska

BOŽINOVIĆ: Na provokaciju novinara odgovorio - " hvala što mislite na zdravlje i dobrobit hrvatskih građana"

Piše: PolitikaPlus/Hina

Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poručio je u utorak kako o izborima odlučuje politika, a Stožer i Hrvatski zavod za javno zdravstvo dat će svoje stručno mišljenje onda kad budu pitani o održavanju izbora.

''O izborima odlučuje politika. Državno izborno povjerenstvo je zaduženo za organizaciju izbora, a što se tiče stožera i HZJZ-a, dat će svoje stručno mišljenje kad budu pitani. To nije pitanje o kojem možemo sada razgovarati. Izbori nisu raspisani, Sabor nije raspušten, a DIP se nije javio da traži mišljenje. To je sve što ćemo sada reći'', rekao je Božinović.

Na upit novinara N1 razmišlja li se o održavanju izbora u subotu, s obzirom da je nedjelja predviđena za dezinfekciju prostora, Božinović se zahvalio novinaru što ''misle na zdravlje i dobrobit hrvatskih građana''.    

Ministar je precizirao da je policija utvrdila kršenje epidemioloških mjera samoizolacije kod 1920 osoba, o čemu će biti obaviješten Državni inspektorat.

''To je samoizolacija koju propisuje HZJZ, odnosno epidemiološka struka nakon što ide tragom kontakata osobe koja je pozitivna na COVID-19'', kazao je Božinović. Dodao je da su samoizolacije na graničnim prijelazima uvedene kao preventivna mjera.

Božinović je izvijestio da će Europska komisija u srijedu objaviti odluke o prelasku unutarnjih i vanjskih granica Europske unije i mogućnostima aktiviranja turizma. U tom kontekstu će se razgovarati na koji način će pojedine države i regije svojim internim sporazumima regulirati prijelaz granice kroz faze, zaključio je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

davor božinović, izbori