Svijet

KORONAVIRUS: Japan ukida izvanredno stanje zbog koronavirusa

Piše: PolitikaPlus/Hina

Očekuje se da će Japan u četvrtak ukinuti izvanredno stanje za svojih 39 od 47 prefektura, a glavni grad Tokio spreman je zadržati ograničenja sve dok karantena ne bude uvjerljivo pokazala da se virus povlači, izvijestili su lokalni mediji.

Treća po veličini svjetska ekonomija prije mjesec dana je proglasila izvanredno stanje, pozivajući građane da za 80 posto smanje međusobni kontakt kako bi se usporilo širenje infekcije i smanjio pritisak na medicinske usluge. Vlada je najavila da će situaciju preispitati sredinom svibnja.

Odluka o izvanrednom stanju omogućila je vlastima da kažu ljudima da ostanu kod kuće i da zatvore škole i tvrtke, ali u Japanu nema kazni za nepoštivanje odluke.

Premijer Shinzo Abe nastoji uspostaviti ravnotežu između štete za gospodarstvo od dužeg gašenja te potrebe za suzbijanjem virusa. Vlada je ovaj tjedan priopćila kako će u svoj savjetodavni odbor za borbu protiv epidemije imenovati dodatna četiri ekonomista.

Japan ima 16.100 potvrđenih slučajeva koronavirusa, bez slučajeve s kruzera koji je bio u karanteni u Yokohami, te 696 smrtnih slučajeva.

Japan je izbjegao eksplozivni rast infekcije kakav se dogodio u SAD-u i drugdje, a po broju testiranih je među zemljama s najmanje testiranja, sa svega 188 PCR testiranih na 100.000 osoba, nasuprot 3.159 u Italiji i 3.044 u Njemačkoj.

Najteže pogođeni Tokio do sada je obavio samo 50.000 testova, od čega je oko 5000 bilo pozitivno.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KORONAVIRUS, JAPAN