Hrvatska

Aladrović: Za vrijeme primanja državnih potpora poslodavci ne mogu otpuštati radnike

Piše: PolitikaPlus/Hina

MINISTAR rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović kazao je danas da poslodavci koji primaju državne potpore za očuvanje radnih mjesta imaju obvezu zadržavanja radnika, no samo u razdoblju dok te mjere traju.

Radnici se ne mogu otpuštati do 31. svibnja

"Za vrijeme primanja državnih potpora poslodavci ne mogu otpuštati radnike. Dakle, te potpore za očuvanje radnih mjesta još traju, na snazi su od 1. ožujka do 31. svibnja, i u tom razdoblju se radnici ne mogu otpuštati", rekao je Aladrović dodavši kako to stoji i u dokumentu koji je donijelo upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Aladrović je to izjavio nakon sjednice vlade, između ostalog odgovarajući i na konstatacije novinara da je u javnosti bilo shvaćeno da poslodavci koje koriste potpore za održavanje radnih mjesta neće moći otpuštati radnike i tri mjeseca nakon isteka korištenja mjera, no da to izgleda nije tako.

Aladrović je kazao da su o mjerama imali vrlo široke rasprave s udrugama poslodavaca i sindikatima i da je osnovna ideja vodilja bila očuvanje radnih mjesta, ali da je u to vrijeme kod poslodavaca vladala vrlo velika neizvjesnost.

Potpore su prošli mjesec isplaćene za nešto manje od pola milijuna zaposlenih

"Razgovarali smo o svim modalitetima, međutim upravno vijeće HZZ-a je prihvatilo da se mjere konzumiraju tri mjeseca te da je to zapravo jedina obveza poslodavaca koja postoji, uz naravno određene postotke otpuštanja radnika za koje smo u tom trenutku procijenili da su oportune, a sada, s nekim vremenskim odmakom, možemo vidjeti da poslodavci čak ta otpuštanja radnika nisu ni koristili", izjavio je Aladrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, obveze poslodavaca kao takvih postoje dok traju mjere, dodao je ministar rada.

Izvijestio je da su za ožujak isplatili potpore za nešto malo manje od pola milijuna zaposlenika, dok se za travanj određeni zahtjevi još obrađuju, no očekuje da će do sredine sljedećeg tjedna biti završene isplate i za četvrti mjesec.

Aladrović tvrdi da pada broj nezaposlenih

Do sada je isplaćeno oko 800 milijuna kuna, a Aladrović očekuje da će se za travanj potpore isplatiti za nešto manje od 600 tisuća zaposlenika.

Ističe i da podaci HZZ-a u nekoliko posljednjih dana pokazuju određeni pad broja nezaposlenih, dok je u posljednjih desetak dana kod Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje registrirano oko 6700 osiguranika više.

To znači da relaksiranjem epidemioloških mjera, kao i popuštanjem mjera zabrana rada koje su postojale u ožujku i travnju, dolazi do pozitivnih pomaka ekonomskih pokazatelja, zaključio je Aladrović, koji se nada da će se ti trendovi nastaviti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

josip alardović