Hrvatska

EKOLOGIJA: Obilježava se Svjetski dan pčela

Piše: PolitikaPlus/Hina

Svjetski dan pčela obilježava se 20. svibnja kada će u zagrebačkom Zoološkom vrtu biti održan edukativni program o važnosti pčela, "čudesnih kukaca koji proizvode med", a bit će predstavljen i apisarij i slikovnica Pčele prijateljice.

Program će se održavati na Zebrinu trgu u od 12 do 15 sati, priopćeno je u ponedjeljak iz zagrebačkog ZOO-a. Uz edukatore Vrta govorit će pčelari iz Hrvatske udruge pčelara Pčelinjak i Pčelarskog dežurstva.

Kako bi se podigla svijest o značaju pčela i upozorilo na smanjenje njihova broja, Ujedinjeni narodi proglasili su 20. svibnja Svjetskim danom pčela. Pretpostavlja se da trećina ljudske hrane ovisi o njihovu oprašivanju. Pri sakupljanju nektara i peludnog praha pčela posjeti dnevno oko 1 000 cvjetova.

Prema nekim podacima, broj oprašivača, pa tako i pčela, u Europi je u posljednjih 30 godina smanjen za tri četvrtine, a glavni razlog su pesticidi. Stoga je kontrolirana upotreba ili zabrana prskanja pesticidima ključna za opstanak pčela.

"Posjetiteljima ZOO-a bit će predstavljen apisarij, govorit će se o pčelama medaricama, ali i solitarnim pčelama, divljem soju autohtonih pčela koje žive same i iznimno su važne za oprašivanje biljaka. U tome su čak, mnogo djelotvornije od pčela koje žive u rojevima", stoji u priopćenju.

Na Svjetski dan pčela govorit će se i o Međunarodnom natjecanju mladih pčelara. Zbog pandemije koronavirusa natjecanje je odgođeno za iduću godinu no, ističe se, djeca iz hrvatske ekipe marljivo se pripremaju za taj događaj.

Slikovnicu Pčelice prijateljice, koja djecu upoznaje s ponašanjem pčela i njihovim mjestom u ekološkom sustavu, predstavit će njena autorica Dubravka Volenec. Slikovnica je stvorena kako bi djecu poticala na zaštitu pčela, dodaje se.

"Pčelarstvo može biti lijep hobi, ali i posao. Zato postoji Inkluzivna pčelarska škola. Ona osobe s invaliditetom poučava pčelarstvu", poručili su u priopćenju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

EKOLOGIJA