Hrvatska

Plenković: Plenković objasnio zašto sad ide s izborima, poslao poruku Penavi...

Treba biti kreativan pa moju izjavu shvatiti kao prijetnju...

Piše: PolitikaPlus/Hina

Premijer Andrej Plenković naglasio je u ponedjeljak kako se Hrvatska proteklih mjeseci suočila s dva velika izazova - koronavirusom i bitkom za radna mjesta i gospodarski oporavak, te je ocijenio kako je raspuštanje Sabora i raspisivanje izbora u ovome trenutku najbolja opcija.

"Osnovni razlog zbog kojeg smo kao najveća stranka u vladajućoj koaliciji, u parlamentarnoj većini, predložili raspuštanje Hrvatskog sabora našim partnerima, a oni su to svi podržali i vrlo uvjerljivo danas izglasali, je sljedeći: Hrvatska se u proteklih nekoliko mjeseci suočila s dva velika izazova, jedan je borba protiv pandemije koronavirusa, epidemije u Hrvatskoj, i druga je bitka za radna mjesta i za gospodarski oporavak, koje je vlada paralelno vodila", rekao je Plenković na konferenciji za novinare nakon što je u ponedjeljak službeno raspušten 9. saziv Sabora.

Oba izazova bila su izrazito zahtjevna i od svih nas su podrazumijevala maksimalan angažman, dodao je.

Istaknuo je kako je Hrvatska, zahvaljujući pravodobnim mjerama i odgovornom ponašanju svih građana koji su pokazali izrazito visoki stupanj osobne i društvene odgovornosti, smanjila zarazu na najmanju moguću mjeru, usporili njeno širenje te već danima bilježi isključivo jednoznamenkasti broj novozaraženih.

"Ta situacija je komparativno gledano jako dobra. Mi smo na taj način pokazali da država funkcionira, da je naš zdravstveni sustav otporan, i mogu konstatirati kako smo u ovoj prvoj fazi bitke protiv covida-19 možemo bili izrazito dobri i kvalitetni u suočavanju s njenim posljedicama", ocijenio je premijer.

Nitko ne zna što što će se zbivati tijekom jeseni ili kasnije

S obzirom na to da se Hrvatska nalazi u izbornoj godini, a nitko ne može sa sigurnošću niti znati niti pretpostaviti što će se zbivati tijekom jeseni ili kasnije, tijekom zime iduće godine, vlada je, kako je naglasio, smatrala da je sada prikladan trenutak da hrvatskim građanima bude omogućeno izaći na izbore.

"Mi smo u izbornoj godini – 11. rujna su bili zadnji izbori – prema tome, svaki trenutak izbora, kad god to predsjednik Republike izabere u ustavnom roku koji ima, su redoviti izbori", rekao je Plenković. "Bolje izaći na izbore  u onoj situaciji kada znamo da je epidemija praktički primirena na najmanju moguću varijantu, nego da slučajno budemo u situaciji kada bi nekakav novi val epidemije – ja se nadam da toga neće biti – bio značajniji. Tada bismo bili u situaciji da bismo morali donositi važne i bitne odluke za hrvatsko društvo a ne bismo bili sigurni da li možemo organizirati normalne izbore u uvjetima gdje svi imaju jednake šanse", poručio je hrvatski premijer.

Plenković se i osvrnuo se izjavu Ivana Penave.

"Nismo razgovarali, teško mi je protumačiti da zbog izjave kada nabrajate situacije poput Agrokora ili Borova možete nešto nazvati prijetnjom, treba biti kreativan u smislu slušanja i percepcije, nisam to namjeravao niti je bilo tko tko dobro sluša to mogao čuti", rekao je Plenković i dodao kako je Penava član HDZ-a, te da ne zna ima li druge ideje.

Napomenuo je da je Vukovar simbol slobodne Hrvatske, Domovinskog rata i stradanja, te da je u tom gradu Vlada održala prvu sjednicu izvan Zagreba s ciljem da pošalju poruku gradu heroju, uključujući gradonačelnika i njegove suradnike. Naveo je ida su u mandatu pomogli Vukovaru u svim aspektima, od vraćanja vojske do realizacije projekata i financiranja.

"Stav Vlade prema Vukovaru je uvijek bio isti, angažiran, tako će biti i u budućnosti jer Vukovar to zaslužuje".

Za prosvjed pred Hrvatskim saborom zbog nedonošenja zakona o obnovi Zagreba je rekao da je to bio politički aktivizam lijeve oporbe u Gradu Zagrebu. Tvrdi da je tekst zakona o obnovi Zagreba kvalitetan i da vjeruje da će biti odmah na početku idućeg saziva donesen.

'Meni kao nekome rođenom u Zagrebu jako je stalo da se Zagreb obnovi', poručio je

Tvrdi da se žurilo da bi se opet našli na meti kritike. 'Svatko tko je racionalan, shvaća da će obnova trajati godinama i zato je potrebno stvoriti valjan okvir', poručio je.Naglasio je da netko tko ima sredstva i imao je osiguranje ne mora nikoga čekati jer je privatna imovina zaštićena kategorija. Problem su ovi drugo, dodao je. 'Razumijem političko profiterstvo nekoliko aktivista, ali kao predsjednik vlade s velikim iskustvom mogu razabrati drveće od šume', kaže Plenković.

 


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sabor, andrej plenković, ivan penava