Damir Gašparović

HRVATSKI SABOR d.o.o. Društvo s ograničenom odgovornošću: Razmišljaju li uopće o vama i vašim problemima ili samo o vašem glasu?

Malo razmislite kada kroz nešto više od mjesec dana budete izlazili na birališta. Jesu to baš ONI vaši spasitelji...

Piše: Damir Gašparović

Kako Ustav kaže, Hrvatski sabor je predstavničko tijelo građana i nositelj zakonodavne vlasti u Republici Hrvatskoj. U startu ćemo odmah reći – navodno. Jer mnogi zakoni koji su svih ovih godina u Hrvatskom saboru donašani, ne bi pas s maslom pojeo kako kaže narod. I bilo je naravno svakakvih saziva i svakakvih zastupnika ali ovakva predstava, ovakva trgovina i ovakva neodgovornost i cirkus nemaju premca! i pri tom svi glume nevine djevice, poštenjake i nalaze savršena opravdanja zašto su to „morali“ učiniti. I pri tom neki i dalje uživaju povjerenje i poštovanje građana.

SDP-ova nevina dječica

SDP koji se prodaje kao čvrsta, dobra i jedina prava alternativa HDZ-ovoj vlasti na prošlim izborima stavio je na listu tako kvalitetne ljude da je čak njih devet izdalo povjerenje glasača i prešlo u druge stranke. Ako i zanemarimo Milanku Opačić koja ionako ništa drugo nije bila u životu osim sedam puta saborska zastupnica pa je već s tim mnogima išla na živce, prebjezi su i „vrlo moralni“ Bojan Glavašević koji svako malo drži moralne prodike svima u Hrvatskoj, tu je i Milanovićev ministar zdravstva Siniša Varga , među njima je Zdravko Ronko, nekada moćni gradonačelnik Požege a ne treba zaboraviti niti tajnika kabineta Zorana Milanovića Tomislava Sauchu. U nove cipele je uskočio i ministar rada Mirando Mršić i pri tom osnovao novu stranku a o ostalim manje eksponiranim ali „pouzdanim“ sdpovcima ovdje nećemo trošiti vrijeme.

MOST koji se ruši

Stranka koja se pojavila kao sjajna alternativna zvijezda na hrvatskom političkom nebu na kraju je nakon što je HDZ-u dva puta osigurala saborsku većinu krenula prema svome nestanku. Skoro pa pola njihovih zastupnika promijenila je dres. Ante Pranić i Ivan Kovačić krenuli su u formiranje novog, rekli bi light MOST-a, bivši ministri Tomislav Panenić i Vlaho Orepić odigrali su dvostruku utakmicu. Panenić je najavio pa povukao kandidaturu za predsjednika Republike a Vlaho Orepić je osnovao najprije svoju stranku pa onda „za svaku sigurnost“ pretrčao u HSS kako bi osigurao još jedan saborski mandat. Tu je tek određena (pozitivna) iznimka Marko Vučetić  koji im je bio na listi kao nezavisni kandidat i koji nije imao želudac za ovakve predstave.

HNS – miljenik svih hrvatskih Vlada

Očekivati da HNS u istom sastavu i u istoj koaliciji započne i završi jedan mandat Hrvatskog sabora u trajanju od četiri godine bilo bi više nego iluzorno. Samo je teško (pr)ocijeniti tko je izveo luđu stvar – oni iz HNS-a koji su u Sabor ušli u koaliciji s SDP-om i Milanovićem i onda osigurali većinu HDZ-u ili oni koji su osnovali novu stranku i prodaju nam svoje novo poštenje. Kada bi i jedni i drugi, od Štromara i Divjak do Vesne Pusić i mračne Anke zauvijek napustili hrvatsku politiku, vjerujte nitko ne bi bio na gubitku. Da ne spominjemo Kajtazija i Mariju Puh, o njima je ionako previše napisano.

Živi zid se raspao

Osim Mosta koji se urušio još se jedna građevina raspala. Pa sjetite se samo da su oni prije četiri godine bili „najveća nada“ mnogima. Ekipa koja je s anti-politikom trebala zavladati politikom. No i oni su u startu za kampanju uzeli neke tuđe ljude i tuđi novac i ovaj rezultat je bio neminovan. Da ne pričamo kakav rat je nastao zbog jedne plaće za Europski parlament. Dobro da si nisu međusobno naručivali batinaše kako je to izgledalo. Na kraju je više „Živozidaša“ otišlo nego ostalo. I oni su visoko moralni glasovi hrvatskog naroda – Ivan Pernar, Goran Aleksić, Ivica Mišić, Vladimira Palfi, Marin Škibola i Hrvoje Runtić.

Elita na kraju

Ne smijete nikako zaboraviti niti HDZ-ove pulene od prije četiri godine. „Zvijezda u usponu“  Bruna Esih i njena „bolja polovica“ Zlatko Hasanbegović, a tu je suvereno pretrčao i Hrvoje Zekanović a i Silvano Hrelja je promijenio dres, makar nejasno iz kojeg u koji. Ima ih još, ali kako bi rekao Dino Dvornik, umorio sam se nabrajajući.

Na kraju, više od trideset preletača u Hrvatskom saboru d.o.o. , društvu s ograničenom odgovornošću i neograničenom neodgovornošću. Malo razmislite kada kroz nešto više od mjesec dana budete izlazili na birališta. Jesu to baš ONI vaši spasitelji kako se javno predstavljaju? Vide li oni išta veće i važnije od samih sebe i svojih interesa? Razmišljaju li uopće o vama i vašim problemima ili samo o vašem glasu? I svoj glas, koji oni tako neodoljivo trebaju, protresite kroz sito vlastitih i nacionalnih interesa a ne kroz sito nekog novog trgovačkog društva s ograničenom odgovornošću

Ili neograničenom neodgovornošću.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hrvatski sabor, stranke, politika, damir gašparović