Hrvatska

Penava: Škoro mora postaviti ultimatum Vladi inače nećemo participirati

Piše: PolitikaPlus

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koji je u srijedu sa skupinom istomišljenika napustio HDZ za Dnevnik Nove TV je govorio o razlozima koji su doveli da tog čina kao i planovima za budućnost

"Nisam loše rekao o premijeru i HDZ-u. Ja sam rekao da HDZ nije napravio nešto što je morao prve godine, a ne nakon 30 godina", kazao je Ivan Penava za Dnevnik Nove TV.

Kazao je da i dalje ostaje na svojim pozicijama koje sam zastupao sve ovo vrijeme.

'Pošto nisam uspio kroz stranku nametnuti ideje i HDZ nema dovoljno osjetljivosti riješiti i uhvatiti se ukoštac s problemima, naći ćemo način kako doći do toga", istaknuo je.

Kaže da moraju mijenjati pristup, a pristup ćemo moći mijenjati ukoliko povjerenje dobiju ljudi koji su ga spremni mijenjati. Smatra da je većina građana svjesna kako "dominantna nacionalna politika gleda svoje pozicije, svoje stolice i svoje fotelje.

"Mi možemo zamutiti vodu i pokušati zamagliti stvari, ali jasno je da ne može biti jasnije - 29 godina otkako je Vukovar sravljen sa zemljom nemamo u Hrvatskoj niti jednu optužnicu za to. Sve što je napravljeno, napravio je međunarodni sud", istaknuo je Penava.

Kaže i da nema presuda za ratne zločine, čak ni za Borovo Selo. "Politika Franje Tuđmana i Zakon o aboliciji se odnosio na neprijateljske vojnike. Ratni zločini ne zastarjevaju. Abolicija se nikad nije odnosila na ratne zločince. Nije li to u koliziji?", pita se Penava.

Tvrdi da je Tuđmanova politika bila ispravna jer da ona nije bila ispravna - mi ne bismo danas imali državu.

'Međutim, danas se pozivati na krivnju nekoga koga nema, poglavito na prvog hrvatskog predsjednika, kako bi se skinula krivnja svih Vlada koje su bile kasnije, ja se s tim ne slažem", kazao je.

Upitao je i nije li nelogično i sasvim nerazumno da naša država nije optužila kompletan Generalštab JNA za napad na Hrvatsku.

Moli građane da na parlamentarnim izborima poklone povjerenje onima koji će imati snage nešto napraviti za narod.

'Smatram da Miroslav Škoro mora postaviti ultimatum Vladi, inače u Vladi nećemo participirati", kazao je, no nije naveo vidi li Škoru kao premijera.

Za podršku premijeru Plenkoviću koju je držao posljednjih godina kaže kako je to totalno kriva postavka.

"Ako ćete meni spočitati da sam šutio i držao lojtre. Prvo - to mi imputirate, van je pameti. Treba javnost upoznati tko je potaknuo izradu novog Zakona o poticanju ulaganja u Vukovar. O tome je pričao i Juncker. Nažalost, nemamo ni radnu verziju tog zakona. Ponovno se zlorabio Vukovar. 16 puta smo čuli o tom zakonu, a za Vukovar se nije napravilo ništa. Poručujem svima da od tog zakona nema ništa", istaknuo je Penava.

"Treba javnost upoznati tko je potaknuo izradu novog Zakona o ulaganju u Vukovar. Nažalost, nemamo ni radnu verziju tog zakona. Ponovno se zlorabio Vukovar. 16 puta smo čuli o tom zakonu, a za Vukovar se nije napravilo ništa", istaknuo je Penava.

"Vlada Andreja Plenkovića - u prvoj godini mandata te Vlade bilo bi krivo davati ocjenu toj Vladi. Da smo krenuli dobro - jesmo. Da smo napravili nešto funkcioninalno - nismo. Prvi put u mandatu ove Vlade su vukovarske firme izgubile sve povlastice", kazao je i dodao da je s Miroslavom Škorom počeo pregovarati unazad tjedan dana. "Mi se znamo davno prije", dodao je."Ako ćete držati fokus na dnevnoj politici, onda je ovo ok. Ako nećemo pričati o suštinskim stvarima, možemo tako neobavezno razgovarati", naveo je Penava.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

miroslav škoro, DOMOVINSKI POKRET, IVAN PENAVA