Hrvatska

MILANOVIĆ: Ovo nije najbolji trenutak za izbore, ne treba plašiti ljude novim valom epidemije koji se neće dogodit...

Piše: PolitikaPlus

Predsjednik Zoran Milanović gostovao je u Dnevniku Nove TV.  prilikom čega je u velikom intervjuu razgovarao s Mislavom Bagom.

Milanović smatra da je 5. srpnja korektan datum za parlamentarne i da nitko nema ništa protiv njega. Za 12. srpnja je kazao da je malo prezreo i pretruo.

Istaknuo je da ne misli da je ovo najbolji trenutak za izbore, ali tako je odlučeno i on to poštuje. Milanović je kazao da je odmah znao da će Vlada poslije popuštanja epidemije raspisati izbore. Smatra da ne treba plašiti ljude novim valom epidemije koji se neće dogodit, a i 'ako se dogoditi postupat će se drugačije' nego prvi put.

Milanović je odgovarajući na pitanje kazao da uopće nije razmišljao o situaciji da dođe novi val krize kada država nema vlast.

Ne mogu izbrisati što sam bio, ali pitanje je hoću li uopće glasovati na ovim izborima jer taj glas može biti odlučujući', istaknuo je Milanović koji je odbio primjedbu da tako odbija ljude od izbora.

Govoreći o situaciji kada bude morao odlučiti kome će dati mandat za sastavljanje vlade Milanović je kazao da neće biti defilea po Pantovčaku.

'Bit ću tu malo konzervativan. Neću primati do zadnjeg zastupnika na razgovor', naveo je kazavši da mu je to dogovaranje i šaputanje stvaralo određeno nepovjerenje.

Objasnio je da će tražiti 76 potpisa da bi dao mandat, a ako dogovora ne bude neko vrijeme naveo je da može pomoći ako stvari budu zapele. Ipak, oprezan je, i navodi da se tu ulazi u jednu sivu zonu gdje ga se može prozivati za pristranost.

Osvrnuo se i na Plenkovićeve izjave kada je par puta kazao da laže, a tu se dotaknuo svađe s aktualnim premijerom 'tko je kome dirao u roditelje'.

Smatra da je Plenković prevršio mjeru u posljednje vrijeme kad je otvoreno više puta kazao da laže.

'Upotrijebio riječ 'laž' koja se u hrvatskom političkom prostoru ne koristi olako', naveo je. Tvrdi da se on nije žalio ni plakao kada su prosvjednici iz šatora kada je bio premijer dovodili njegovog oca u kontekst smrti Brune Bušića, kao što to čini Plenković kada je riječ o slučaju gdje je Milanović spomenuo njegovu majku. Kazao je i da njih dvojica tu svađu nisu razjasnila u četiri oka iako navodi da pričaju i čuju se, ali oko drugi stvari.

Upitan daje li potporu vladi i dalje vezano uz mjere koje je poduzela u borbi protiv koronavirusa. Kazao je da su mjere koje su poduzete iste kao i u većini drugih država. Zamjerio je vladi što nije donesen zakon o obnovi Zagreba.

'To je isto poruka', istaknuo je Milanović koji je mišljenja da nije bilo volje da se donese što je on upozorio odmah na početku da će se tako razviti stvari.

Predsjednik tvrdi da ova vlada ne smije praktički ništa više raditi jer je u tehničkom mandatu. Zadnji dan u Saboru su bila imenovanja, ističe predsjednik koji je zamjerio što je nova državna odvjetnica izabrana na takav način, u zadanji tren.

'Vi ste i tu osobu osakatili na takvim izborom', kaže predsjednik koji dodaje da bi način izbora državnog odvjetnika trebalo riješiti na način na koji su izvele neke razvijene demokracije poput austrijske. Mišljenja je da postoje modeli koji su bolji od našega.

Kazao je da je državni odvjetnik u Hrvatskoj zapravo odabir premijera, mada tvrdi da on nije imao nikakvog utjecaja nad državnim odvjetnikom, Dinkom Cvitanom, kojeg je on odabrao kada je bio premijer.

 

 Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zoran milanović