Zagreb

ZAGREB: U subotu ZKM-ov Zoom razgovor na temu mature i obrazovnog sustava

Piše: PolitikaPlus

Razgovor o maturi i obrazovnom sustavu nastavlja u subotu seriju zoom razgovora koje je Zagrebačko kazalište mladih pokrenulo online za vrijeme trajanja mjera socijalnog distanciranja, a među sugovornicima će biti redateljica Katarina Pejović te psiholog Boris Jokić.

Kako se ističe u najavi, iako je Zagrebačko kazalište mladih nakon novog popuštanja epidemioloških mjera sada otvoreno za svoju publiku, pojedini ZKM-ovi online projekti započeti za vrijeme trajanja karantene nastavljaju se.

Jedan od njih je i započeta serija zoom razgovora pod nazivom "ZKM – svijet nakon karantene", gdje redatelji, glumci, dramski pisci, kazališni kritičari, te umjetnici iz raznih područja kulture i društveni analitičari promišljaju suvremenost društva, tragajući i za opstankom kulturnih projekata i programa.

Četvrti ZKM-ov Zoom razgovor pod nazivom "Matura/Trauma" bavit će se aktualnom temom mature i obrazovnog sustava, a bit će dostupan od subote, 23. svibnja, u 10 sati na ZKM-ovoj facebook stranici.

Novo izdanje ZKM-ova zooma tematski je povezano i s hvaljenom predstavom toga teatra "Mi i Oni", autorskim projektom Darija Harjačerka, Katarine Pejović, ZKM-ovih glumaca i polaznika Učilišta ZKM-a.

Predstava "Mi i Oni" nastajala je tijekom trećeg tjedna štrajka hrvatskih prosvjetnih radnika i premijerno izvedena u studenome 2019. Kroz ekstenzivna istraživanja i razgovore s brojnim dionicima obrazovnog sustava – učiteljima i nastavnicima te samim učenicima – autorski tim, zajedno s glumcima i polaznicima Učilišta ZKM-a, dva je mjeseca prikupljao gradivne elemente kako bi na sceni školu prikazao u svoj njezinoj sveobuhvatnosti odgojno-obrazovne ustanove u kojoj se odvija životno važna interakcija na relaciji nastavnik-učenik, gdje su i jedan i drugi jednako bitni.

Na temu mature i obrazovnog sustava, koji je uvijek i pitanje sustava vrijednosti onih koji to znanje prenose i prvorazredno političko pitanje, pa time i trauma, u razgovoru će se osvrnuti dramaturginja i koautorica predstave Katarina Pejović, psiholog i nekadašnji voditelj kurikularne reforme Boris Jokić, te dvoje maturanata, polaznika Učilišta ZKM-a koji i glume u navedenoj predstavi, maturantica Privatne umjetničke gimnazije Petra Dončić i Ivan Grlić, maturant XV gimnazije (MIOC).

Kako predstava "Mi i Oni" do rujna neće biti na sceni zbog epidemioloških ograničenja nakon pandemije, te činjenice da su mnogi mladi glumci i glumice maturanti i upravo su pred maturom, iz ZKM-a poručuju da svoj 4. Zoom razgovor otvaraju upravo s njima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MATURA, ZKM