Hrvatska

RESTART KOALICIJA: Bošnjaković više ni sekunde ne smije biti ministar

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak i saborski zastupnik SDP-a Saša Đujić u četvrtak su skandaloznim ocijenili susret ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića i Uskokovog optuženika Ratka Mačeka u aferi Fimi-medija ustvrdivši da Bošnjaković više ni sekunde ne smije biti ministar.

"Skandalozno je da se ministar pravosuđa Dražen Bošnjakovć sastaje s Uskočkim optuženikom Ratkom Mačekom, i to oslikava što je HDZ i kakva je ova Vlada. Ako znamo da je Bošnjaković predložio zadnja dva državna odvjetnika, onda znamo koliki je utjecaj Vlade i HDZ-a na pravosuđe", poručio je Đujić s konferencije za novinare o snimci njihova susreta u jednom restoranu koju je objavio novinar Domagoj Margetić.

Zanimljivo je, dodao je da se taj sastanak tajno dogodio u vrijeme rasprave o procesu u kojem je Maček sudionik i u trenutku kada se mijenjaju iskazi na sudu i čak krivnja prebacuje na preminule, a to se itekako tiče Bošnjakovića i HDZ-a i oni su zainteresirana strana u procesu.

Smatra da je to politički pogubno za Hrvatsku u kojoj je percepcija pravosuđa ionako loša, jer ministar koji je direktno nadležan ljudima koji odlučuju o krivnji gospodina s kojim se susreo i stranke kojoj se također sudi za korupciju, govori 'pa što onda što smo se sastali' i 'je li on kriv'.

Ima veze to što su se našli jer Bošnjaković direktno odlučuje o ljudima koji direktno odlučuju je li on kriv ili nije i ako HDZ pet minuta prije raspuštanja Sabora imenuje državnu odvjetnicu koja čak ni deklarativno u svom programu nije naglasila da će se boriti protiv korupcije, onda vidimo kakvi su interesi HDZ-a, istaknuo je.

Sada se HDZ brani da se nije okoristio novcem iz afere Fimi medije nego pojedinci, što nije istina, jer su prekomjernom količinom novca, u nefer utakmici pobijedili 2007. godine i dobili mogućnost da još četiri godine pljačkaju državu, smatra Đujić.

"Bošnjaković ne zaslužuje biti ministar u Vladi, kao što to ne zaslužuje ni ministar energetike Tomislav Ćorić nakon svojih izjava posljednjih dana. I ako znamo da je ova Vlada na kraju mandata drugačija i da ju je napustilo 15 ministara, od kojih veliki dio njih zbog ozbiljnih sumnji na korupciju, onda je evidentno da su raspustili Sabor da bi do jeseni Andrej Plenković jedini bio Vlada, ali su srećom raspustili Sabor pa ćemo se nakon 5. srpnja i njega riješiti“, kazao je Đujić.

 

Za ministra Ćorića je rekao da je on glavni čovjek za energetiku u Hrvatskoj i da bi o njegovim sposobnostima i znanju trebala ovisiti hrvatska energetska neovisnost, a da on ne zna da cijena nafte raste zadnjih mjesec dana i da INA nije na Londonskoj burzi još od 2014. godine. Također ne zna po kojoj se cijeni hrvatska nafta izvozi u Mađarsku, ne zna što njegov potpis radi na spornom Memorandumu, ali zna o čemu novinari komuniciraju u privatnoj korespondenciji, rekao je.

To je skandalozno i pokazuje kako ova Vlada radi, to je koruptivna zajednica, a kada uzmemo u obzir sve ovo što rade s Mađarima, mogu promijeniti ime u Hrvatska mađaronska zajednica, mišljenja je Đujić.

Beljak je naglasio da je HDZ jedan od stupova suverenosti, a to je energetika, prepustio Mađarima. Sada vidimo samo sekvence, a što je doista istina, to ćemo vidjeti nakon izbora kada budemo imali potpuni uvid u ono što je HDZ napravio s INA-om, plinom, naftom i što je sve predano Mađarima, dodao je.

"Mi u Restart koaliciji nismo savršeni, ali sigurno nismo pudlice Viktora Orbana i to ćemo dokazati odmah nakon izbora", rekao je. Ocijenio je da je Orban prije četiri godine navijao za HDZ i sada je očito da mu HDZ to vraća.

"Znamo da je Orban pod sankcijama i pred izbacivanjem iz EPP-a, a najglasniji u obrani Orbana su upravo HDZ-ovci i Plenković. Očito je da postoji duboka ljubav imeđu Orbana i HDZ-a, samo ta ljubav ide u korist isključivo Mađarske, a ako već koristi nema Hrvatska, onda vjerujem da postoje osobni interesi, ali više ćemo znati kada dođemo u poziciju da saznamo što se tu točno događalo“, najavio je.

Đujić je ocijenio da su medijski napisi kako će Plenković na izbore u 9. ili 10. izbornoj jedinici bacanje probnih balona i da Plenković zapravo želi pobjeći iz Zagreba jer su raspustili Sabor, a nisu donijeli Zakon o obnovi Zagreba.

Beljak je mišljenja da Plenković bježi u neku od dalmatinskih izbornih jedinica jer se boji čelnika Restart koalicije Davora Bernardića inače bi se, kaže, kandidirao u 1. izbornoj jedinici gdje će na izbore budući premijer.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dražen bošnjaković