Svijet

DVA DANA NAKON UBOJSTVA CRNCA: Minnesota pozvala Nacionalnu gardu radi smirivanja nemira

Piše: PolitikaPlus/Hina

Minesotski guverner aktivirao je Nacionalnu gardu u četvrtak kako bi pomogao policiji uspostaviti red nakon dva dana nasilnih prosvjeda u gradu Minneapolisu zbog smrti crnca koji je ostao bez daha dok mu je bjelački policajac koljenom prikliještio grlo.

Guverner Tim Walz naredio je pripadnicima garde da pomognu policiji dok lokalne, državne i savezne snage za provedbu zakona nastoje smiriti međurasne napetosti izazvane fatalnim uhićenjem Georgea Floyda (46).

Četvorica gradskih policajaca umiješana u incident, uključujući policajca koji je prikliještio Floydov vrat dok je ležao na zemlji i jecao "molim vas, ne mogu disati"  otpuštena su sljedeći dan.

Floydov slučaj javnost je podsjetio na ubojstvo Erica Garnera, nenaoružana crnca u gradu New Yorku 2014. kojemu je policajac zabranjenim zahvatom stisnuo grlo te ga se moglo čuti kako vapi: "Ne mogu disati".

Njegove riječi postale su poruka pokreta Black Lives Matter osnovanog u jeku policijskih ubojstava Afroamerikanaca.

Prosvjednici su ispunili ulice Minneapolisa treći dan zaredom uzvikujući "Ne mogu disati", mirno prosvjedujući  pred vladinim centrom okruga Hennepina i prolazeći središtem grada. Prosvjednici traže da četvorica policajaca budu odmah uhićena.

Osim toga stotine prosvjednika okružile su policijsku postaju i supermarket Target, poprišta sukoba u srijedu navečer između prosvjednika koji su bacali kamenje  i interventne policije koja je ispaljivala suzavac i gumene metke.

Na parkiralištu Targeta zapaljen je automobil, a pljačkaši su povremeno upadali u praznu trgovinu da uzmu ako je što preostalo.

Oba skupa počela su uz slabo policijsko osiguranje te bez Nacionalne garde.

Na jutarnjem brifingu policijski zapovjednik Chief Medaria ispričao se Floydovoj obitelji te priznao da je policija pridonijela "nedostatku nade" u minesotskome najvećem gradu.

MInistarstvo pravosuđa reklo je u četvrtak da je istraga policijske umiješanosti u Floydovu smrt "najviši prioritet."

Brat žrtve, Philonise Floyd, rekao je CNN-u u četvrtak da je umoran od toga da "gleda kako crni čovjek umire." Rekao je da razumije bijes ljudi, no apelirao je na prosvjednike da ostanu mirni.

Peticiju na stranici Change.org koja poziva vlasti da uhite i osude četvoricu policajaca potpisalo je do četvrtka ujutro više od 1.1 milijuna ljudi.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

UBOJSTVO CRNCA, SAD, MINESOTA