Zagreb

TOMAŠEVIĆ: Ovo su HDZ-ova predizborna uhićenja

Piše: PolitikaPlus/Hina

Član političke platforme Možemo! Tomislav Tomašević rekao je u petak da su uhićenja HDZ-ovih dužnosnika, među kojima su predsjednik uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić i tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac, predizborna, a HDZ je nazvao feudalnom strankom.

"Jasno je kao dan da su ovo predizborna uhićenja, iz čega ispada da su češće izbori - bilo bi i više uhićenih korumpiranih političara. Predizborna uhićenja postoje i u drugim državama, ali je zanimljivo da u Hrvatskoj u predizborno vrijeme HDZ mora hapsiti političare i dužnosnike iz vlastite stranke", ocijenio je Tomašević.

Najnoviji slučaj je samo drvo u šumi korupcije upravljanja prirodnim resursima u Hrvatskoj koju je uspostavio HDZ kao feudalna stranka koja dijeli naše zajedničke prirodne resurse kao leno svojim vazalima, a zauzvrat traži lojalnost, dodao je.

Smatra da su uhićenja očigledno povezana sa zemljištem kojim su upravljale Hrvatske šume te projektima vjetroelektrana na području Šibensko - kninske županije.

Tomašević tvrdi da će platforma Možemo! iskorijeniti takvu korupciju te uvesti demokratsko i održivo upravljanje zajedničkim prirodnim resursima - šumama, vodama, tlom, prostorom, kako bi od njih cijelo društvo imalo dugoročnu korist.

U platformi se zalažu za veći udio obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj, inzistiraju na decentraliziranom energetskom sustavu, lokalnom vlasništvu nad obnovljivim izvorima energije, građanskom sudjelovanju i suvlasništvu energetskih objekata te na osnivanju energetskih zadruga i drugih modela energetske demokracije. 

"Isto tako ćemo se u Hrvatskom saboru nakon ovih izbora boriti za uvođenje demokratskog upravljanja u javna poduzeća poput Hrvatskih šuma i HEP-a, tako da nadzor nad profesionalnim upravama imaju građani kao korisnici javnih usluga, poslovni korisnici, radnici, neovisni stručnjaci i drugi društveni akteri", poručio je Tomašević.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tomislav tomašević, hdz