Svijet

TURIZAM: Španjolska bi od 22. lipnja mogla postupno otvarati granice turistima

Piše: PolitikaPlus/Hina

Španjolska bi mogla od 22. lipnja postepeno otvarati granice stranim turistima iz zemalja koje se smatraju sigurnima u borbi protiv koronavirusa, izvijestila je agencija Reuters pozvavši se na neimenovanog glasnogovornika ministarstva turizma.

U srijedu u španjolskom parlamentu traje rasprava uoči glasanja o produženju izvanrednog stanja u zemlji do 21. lipnja. Od kada je ono proglašeno 14. ožujka zabranjen je ulazak u Španjolsku stranim turistima, a španjolski državljani ne smiju izlaziti izvan svojih provincija.

Vlada je ranije najavila kako će granice otvoriti tek 1. srpnja pa su španjolske aviokompanije Iberia i Vueling počele prodavati karte za inozemna putovanja tek od tog datuma.

Turizam, koji čini 12 posto španjolskog BDP-a, teško je pogođen epidemijom koronavirusa te su hoteli i plaže prazni a deseci tisuća radnika bez posla.

„Podaci o razvoju pandemije i brzina kojom se ublažavaju mjere ukazuju kako bi se turizam mogao biti otvoren  1. srpnja ili ranije“, rekao je ministar prometa José Luis Abalos tijekom obraćanja u parlamentu.

Kako bi umanjila štetu u gospodarstvu vlada radi na mogućem ranijem otvaranju granica za turiste iz zemalja gdje je koronavirus stavljen pod kontrolu, no nije navela o kojim je zemljama riječ.

Ministrica vanjskih poslova Arancha González izvijestila je u srijedu preko Twittera kako će Njemačka povući preporuku svojim građanima da ne putuju u Španjolsku u trenutku kada Španjolska ukloni zabranu inozemnih dolazaka.

Španjolsku je lani posjetilo rekordnih 80 milijuna turista, najviše iz Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske.

Vlada u Madridu radi na protokolu vezanom za dolazak turista pa razmatra mjere poput mjerenja temperature putnicima pri dolasku na španjolske aerodrome ili pak testiranja na koronavirus. Protokol još uvijek nije izrađen.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ŠPANJOLSKA