Kultura

KONCERT: Daniel Barenboim i Igor Levit vraćaju klasičnu glazbu na bečke pozornice

Piše: PolitikaPlus/Hina

Vrhunski austrijski orkestri su u petak navečer, nakon višemjesečne stanke zbog pandemije koronavirusa, na koncertima u Beču angažirali dvojicu glazbenika koji se smatraju najcjenjenijim imenima klasične glazbe, Daniela Barenboima i Igora Levina.

Vodeći austrijski političari i brojne ličnosti iz kulture prisustvovali su koncertu na kojem je nastupio pijanist i dirigent Daniel Barenboim. U pratnji članova Bečke filharmonije Barenboim je izveo Mozartov klavirski koncert i ravnao Beethovenovom Petom simfonijom.

Bečki simfoničari nastupili su s njemačko-ruskim pijanistom Igorom Levitom, manje od tjedan dana nakon njegove 16-satne studijske izvedbe jednog od najduljih djela u povijesti glazbe, "Vexations" Erika Satieja, koje čini nekoliko nota odsviranih 840 puta.

Na taj je način mladi pijanist želio privući pozornost svjetske javnosti na probleme s kojima se tijekom karantene suočavaju umjetnici. 

"Ova su vremena okrutna za umjetnike - fizički, mentalno i emocionalno. Zato ovo djelo djeluje tako dobro, mislim da podiže svijest o onome što prolazimo", rekao je tada 33-godišnji pijanist.

Obojica umjetnika izvodila su Mozarta, a u objema je dvoranama, zbog mjera predostrožnosti koje su još na snazi tijekom većih kulturnih događanja, bilo samo stotinu obožavatelja klasične glazbe 

Levit i Bečki simfonijski orkestar u petak navečer izveli su dvije produkcije, a za subotu navečer najavili su još jednu, dok će Barenboim i Bečka filharmonija svoj koncert ponoviti u nedjelju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KLASIČNA GLAZBA, KONCERT, BEČ