Regija

Novi slučaj zaraze u Crnoj Gori: Oba nova pacijenta boravili u BiH

Piše: PolitikaPlus

Crnogorske zdrastvene vlasti potvrdile su u ponedjeljak novi slučaj obolijevanja od koronavirusa, drugi u posljednja dva dana, a nakon što 42 dana uzastopce nisu zabilježeni slučajevi zaraze.   

Kako je priopćeno, radi se o osobi iz Budve, koja je nekoliko dana prije izbijanja simptoma boravila na tlu BiH.

"Epidemiološko istraživanje slučaja i identifikacija kontakata je u tijeku“, priopćeno je iz crnogorskog Instituta za javno zdravlje, uz podsjećanje da je od sredine ožujka u Crnoj Gori otkriveno 326 slučajeva zaraze koronavirusom.

I jučerašnji slučaj zaraze je uvezeni slučaj iz Bosne i Hercegovine, čiji su kontakti, kako je pojašnjeno, po povratku u Crnu Goru bili minimalni.

Crna Gora je 1. lipnja otvorila granice za 130 zemalja u kojima je broj aktivnih slučajeva manji od 25 na 100 tisuća stanovnika, među kojima je i Hrvatska, te je ukinula većinu mjera koje su bile donesene kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.

Crna Gora je početkom lipnja proglasila kraj epidemije koronavirusa na svojem teritoriju nakon što 28 dana uzastopce, odnosno dva inkubacijska razdoblja, nije zabilježen novi slučaj obolijevanja.

Prethodno je 24. svibnja, postala prva korona-free država u Europi.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

CRNA GORA, KORONAVIRUS