Svijet

Koronavirus: Peking zatvara sve škole i poziva da se ne napušta grad

Piše: PolitikaPlu/Hina

Peking će ponovno zatvoriti sve škole i sveučilišta, nakon što su se opet pojavili slučajevi covida-19 u glavnom gradu, objavio je u utorak ured gradonačelnika, pozivajući ujedno stanovnike da ne napuštaju grad.

Grad je pokrenuo testiranje desetaka tisuća stanovnika nakon otkrića 106 novih slučajeva zaraze koronavirusom kroz pet dana, povezanih s golemom tržnicom svježih proizvoda.

Nove mjere šok su za stanovnike Pekinga jer je prije toga  izgledalo da je virus gotovo iskorijenjen u Kini, nakon karantene i masovnog testiranja, piše agencija AFP.

Peking je također zatražio od stanovnika da izbjegavaju putovanja izvan grada koja nisu neophodna, a stanovnicima pogođenih područja u gradu koja predstavljaju "umjeren ili visok rizik" zabranio je da napuštaju prijestolnicu.

"Svaki stanovnik koji zaista mora otputovati iz Pekinga mora ispuniti certifikat kojim potvrđuje da je na testiranju koje je obavljeno u posljednjih 7 dana bio negativan", rekao je na konferenciji za novinare Chen Bei iz ureda gradonačelnika.

Vlasti su u posljednje vrijeme ublažile restrikcije zbog poboljšanja situacije: samo dvoje mrtvih od covida-19 zabilježeno je od polovice travnja u zemlji u kojoj se virus i pojavio krajem 2019.

Međutim, strah od drugog vala nagnao je vlasti na djelovanje.

Grad je uz ostale mjere zatvorio stambene zone odnosno odredio karantenu za njih skoro 30.

Tisuće stanovnika moraju ostati doma i nemaju pravo izlaziti.

Ministarstvo zdravstva izvijestilo je u utorak o novih 27 slučajeva u Pekingu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KORONAVIRUS, KINA