Hrvatska

IZBORNA KAMPANJA: Male stranke kreativnije od velikih, a Jandroković iznenadio na društvenim mrežama

Piše: Petar Šimić

Iz godine u godinu dramatično raste važnost društvenih mreža u predizbornim kampanjama. Ove godine vidjeli smo rekordan broj poruka, oglasa i objava političara i političkih stranaka.

Ako je vjerovati neovisnoj aplikaciji “Who Targets Me”, u Hrvatskoj su ove godine na predizborne aktivnosti na društvenim mrežama najviše potrošili kandidati Restart koalicije. Slijedi HDZ, a među većim potrošačima je i Most. Ali vjerojatno nema političke opcije s potencijalom za više od 1% koja ove godine nije potrošila barem nekakav budžet na društvenim mrežama.

Ali, je li im se to isplatilo? Uspješnost kampanje uvelike ovisi o njenoj kvaliteti, uočljivosti, ali i sposobnosti da generira nakadne rasprave i postigne “word of mouth”, prenošenje od usta do usta. Kad je o individualnoj konkurenciji političara riječ, moglo se uočiti kako su poruke i kvaliteta sadržaja šaroliki čak i unutar stranaka. Očito je mnogo toga u političkim strankama decentralizirano kad je o komunikaciji na društvenim mrežama riječ. Preferencijalno glasovanje je potaknulo mnoge kandidate da kreiraju vlastite mini kampanje, pa smo vidjeli niz sjajnih i kreativnih iskoraka.

Ponajbolji primjer konzistentne, dobro isplanirane kampanje koja je izvrsno korespondirala sa svojom ciljanom publikom, predstavlja ona koju je vodio Gordan Jandroković. Od praktički nezapaženih profila na društvenim mrežama Jandroković je u nekoliko tjedana izgradio snažno prisustvo kombinirajući jednostavne poruke, dozu laganog humora i pozitivan stav. O uspješnosti govori engagement korisnika - more lajkova, komentara i dijeljenja na svakom postu na Facebooku.

Otpišemo li nekoliko redikula koji su postali viralni, od velikih imena po lošoj kampanji istaknuo se Davor Bernardić. Bez ulaženja u političke i vrijednosne stavove, Bernardićevim porukama nedostaje ljudski dodir. Tehnički je kampanja izvedena donekle solidno, ali emotikoni i hashtagovi mogli bi se kreativnije koristiti. Vizuali su često nekvalitetne fotografije Bernardića, često loše odabrane - okrenut od kamere ili s neprivlačnim izrazom lica.

U skupnoj konkurenciji, velike stranke su izvele kampanje prema svim pravilima struke, ali očito igrajući na sigurno. HDZ je bio skloniji kratkim sloganima, dok je SDP svoje poruke razradio u duljoj formi, ali nedostaje malo one neke iskre.

A iskrilo je među malima - liberalna koalicija okupljena oko Pametnog i lijevo-zelena platforma Možemo nemilice se tuku na ideološkim pitanjima i to rade dobro. To je bila demonstracija da se društvene mreže mogu koristiti za mobilizaciju pristalica i političku debatu u javnoj sferi. Bonus bod za

Možemo na raširenosti njihovog uočljivog okvira za profilnu fotografiju. Činilo se kao da su svugdje prisutni.
Koliko je ta umješnost bila korisna vidjet ćemo veoma brzo, već u nedjelju oko 19 sati, kad vidimo prve izlazne ankete.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

političari, stranke, izbori, kampanje